Psihologhichii (1) De ce pariem? Ce fel de pariori suntem?

Autor - 20 - Wednesday, April 18, 2012
Prea adesea vorbim despre pariat ca si cum acesta ar insemna acelasi lucru pentru toti pariorii. Si nu este chiar asa. Specific pariatului este faptul ca e in acelasi timp o "distractie" (strans legat fiind de vizionarea evenimentelor sportive si de timpul petrecut "cu baietii", in gasca - live sau virtual), dar si un potential mijloc de a castiga bani. Avand doua laturi atat de diferite, pariatul difera de la om la om, in functie de proportia in care acestea il motiveaza.

Cu alte cuvinte, fiecare dintre noi are alte asteptari de la pariuri, alte calitati si posibilitati personale  si, prin urmare, actioneaza diferit in lumea pariurilor. Am identificat cateva modalitati de a ne raporta la pariuri:

(1). Pariem ocazional, strict "for fun". De exemplu, mergem, din cand in cand, la un meci, pe stadion, sau il vedem cu prietenii la TV, si "punem si un bilet", cu meciul acela, de obicei si cu alte cateva, pentru a intensifica placerea distractiei, pentru a creste nivelul de adrenalina. E ca si cum ai plati un supliment la biletul de intrare la un meci, pentru a ocupa un loc mai bun, de unde actiunea poate fi urmarita mai indeaproape. E distractiv sa vezi cum marcarea unui gol, sa zicem, iti inverzeste biletul de pariuri, in vreme ce amicului cu care vezi meciul i-l inroseste. E grozav sa poti face misto de el, sa te impaunezi un pic, chiar mai grozav decat sa ridici apoi banii de la casierie, pentru ca nu poate fi vorba despre sume importante, in categoria asta. A doua zi nu simtim insa nevoia sa pariem din nou, si o mai facem, probabil, abia cu o alta ocazie similara (pentru ca nu vedem mereu meciurile in compania prietenilor si n-are nici un farmec sa pariem daca stam singuri in fata televizorului).

(2). Pariem mai mult sau mai putin regulat (nu insa zilnic) si punem sume mici pe cote mari (de obicei pe bilete cu peste 8-10 meciuri. Ne distram si aici, atunci cand castigam ne impaunam, desigur, in cercul de prieteni, agitandu-le biletul prin fata ochilor inainte de a merge la casierie, dar principalul scop este acela de a castiga o suma destul de mare de bani, din cand in cand (de obicei, f. rar). Daca vreti, este echivalentul jocului la loto.

(3). Pariem ocazional, sume destul de mari, strict in scopul castigului financiar. Si asta pentru ca ne pricepem la un sport sau o competitie anume, sau urmarim o singura echipa, sau cunoastem pe cineva in staff-ul unei echipe care ne furnizeaza din cand in cand ponturi. In rest nu pariem, nu ne intereseaza sa ne riscam banii pe alte sporturi / competitii / echipe, despre care nu avem informatii. Suntem pragmatici si urmarim doar "lovituri" izolate, cu risc cat mai mic.

(4). Suntem tot pragmatici, dar pariem in mod constant, exclusiv pe pronosticuri cumparate de la "profesionisti". Nu gandim noi meciurile, poate nici nu ne pricepem la sport, urmarim doar sa ne "conectam" la surse de calitate, cu procentaje bune de reusita. Alocam sume medii sau mari de bani si ne dezvoltam un management al acestora, in asa fel incat sa fim pe plus dupa o perioada de timp stabilita.

(5). Pariem constant (zilnic sau aproape zilnic), poate avem si cont la case de pariuri online, dar nu alocam sume prea mari. Adrenalina joaca un rol important aici, dar nu ne facem iluzii ca am putea face bani seriosi din treaba asta. E ca si cum ne-am intretine un viciu pe care ni-l permitem, cum ar fi fumatul. Teoretic ne putem lasa, dar practic nu putem renunta la placerea adusa de pariat.

(6). Pariem constant si urmarim nu imbogatirea, nici asigurarea traiului, ci doar completarea veniturilor. Putem cunoaste sport, ne putem informa singuri, dar putem juca si pronosticurile altora, gratuite sau cumparate. Nu alocam sume foarte mari, ci un procent moderat din veniturile noastre, si ne stabilim reguli stricte cu privire la numarul de meciuri jucate, la cote si la managementul banilor. Daca am pierdut intr-o saptamana, sa zicem, banii alocati pariurilor pe acea luna, nu mai pariem pana luna urmatoare. Sunt luni in care suntem pe minus, altele in care suntem pe plus, urmarim sa fim pe plus la sfarsitul anului.

(7). Pariem constant si traim cu iluzia ca putem deveni profesionisti. Cu alte cuvinte, ca va veni ziua incepand cu care vom trai numai din castigurile de la pariuri, fara a mai fi nevoiti sa muncim... Poate ca ne si pricepem si uneori castigam sume importante, dar nu suntem disciplinati, pariem haotic si pe termen lung nu reusim. In loc de profesionisti ne transformam in cotizanti la casele de pariuri. Jucam sume din ce in ce mai mari in raport cu veniturile noastre, in speranta ca vom grabi lucrurile. Daca am pierdut toti banii dintr-un cont online, incercam sa il realimentam imediat. Am avut doar o perioada proasta, ne spunem, trebuie sa vina una mai buna, si in cele din urma vom reusi. Formam imensa majoritate a pariorilor, fara de care casele de pariuri n-ar putea exista. Mirajul banilor facuti "usor" nu este o pacaleala, fenomenul asta chiar se petrece, doar ca in sens invers interesului nostru. Altii sunt cei ce fac bani, incredibil de usor, pe seama noastra.

(8). Suntem buni cunoscatori ai unui sport sau a unei competitii, pe care ne-am specializat, avem un bun procentaj de reusita a predictiilor, dar pariem rar, doar pe meciurile in care avem cea mai mare incredere. In schimb castigam de pe urma pariurilor, vanzandu-ne pronosticurile. Suntem profesionisti, dar nu in sensul nazuintelor celor de la punctul (7). Suntem cu adevarat pragmatici si ne situam de partea corecta a "afacerii", avand castigurile asigurate de pe urma pariurilor, ca si bookmakerii.

(9). Suntem adevaratii pariori profesionisti, crema cremei, acei cativa, foarte putini care au reusit sa castige in mod constant din pariuri, castigurile acestea fiind principala noastra sursa de venit. Poate ca mai castigam si din alte activitati, dar ne permitem sa ne petrecem cea mai mare parte a timpului informandu-ne si perfectionandu-ne ca pariori. Timpul are o importanta mai mare decat ati crede in privinta asta, si noi suntem stapanii lui. Vedem cele mai multe meciuri, citim, avem cele mai bune surse de informare, pariurile nu mai au secrete pentru noi. Principala noastra calitate este raceala mintii, faptul ca nu ne maniem/impacientam la pierderi, nu ne pierdem capul la marile castiguri si, mai ales, nu ne incalcam propriile reguli .

(10). Suntem cu o mie de clase peste cei de la punctul (9)!!! Suntem pradatorul suprem din varful lantului trofic, acei "wise men" de care se tem pana si bookmakerii. Avem ani de experienta la activ, suntem conectati la echipe, la sportivi, la presa, ne invartim printr-o liga ca prin propria noastra bucatarie. Aflam primii tot ce misca in bransa, stim pe de rost toate trucurile, nu ne lasam pacaliti niciodata. Plasam mize atat de mari, si avem o reputatie atat de solida printre bookmakeri, incat un singur pariu pus de noi duce la schimbarea cotelor. Mai mult chiar, prin pariuri-momeala, manipulam cotele dupa voie. Si, in ciuda neincrederii voastre, chiar existam. Poate nu in tarisoara voastra amarata, dar cine stie?

................................................................................................................................................................................

Am incercat mai sus doar sa schitez cateva dintre modalitatile lui "a fi parior", in functie de scopul urmarit si de resursele alocate. Probabil ca mai sunt si altele, care mi-au scapat, precum si modalitati-hibrid. Important mi se pare sa constientizam, fiecare dintre noi, cam pe unde ne situam, de cat timp, si sa ne auto-evaluam. Suntem multumiti de rezultat? Daca nu, poate ca ar trebui sa "migram" in alta categorie.
STIINTA profitului

Autor - Toro - Wednesday, March 28, 2012
Nu este vorba de o stiinta in sine. Profitul este de fapt suma cercetarii amanuntite a unui meci cu norocul de la fata locului. Profitul apare cand socoteala de acasa se potriveste cu cea din targ. Dar, totusi, daca jucatorul isi face temele studiind temeinic un meci, cine e responsabil cu norocul?

O luam altfel, prin invaluire. Unul dintre colaboratorii nostri ocazionali, just1, e aproape exasperat de "stiinta" caselor de pariuri de a stabili liniile in tenis/handbal/baschet fix la nivelul la care nu ies. Personal am (si voi aveti, sunt sigur!) o colectie BUNA de bilete/pariuri single pierdute la un gol, la un punct, la un ghem, la un cosh. De ce? De ce nu ies acele overe, cand meciul merge bine, si brusc se "taie" filmul, iar in final iese rezultatul fix un ghem/punct/gol in dezavantajul nostru?

Poate ca v-ati intrebat deseori de ce linia de over "clasica" in fotbal este 2.5 si nu, sa zicem, 3.5 sau 1.5. In spatele acestei decizii sta o alta stiinta. Dincolo de statistica, vorbim de firea umana. Cand se calculeaza cotele la un meci, pentru stabilirea cotelor initiale pentru 2.5 se pleaca de la probabilitatea ca meciul sa se termine 1-1 sau 2-0. Anume: la scorul de 1-1, se va ataca (aparand culoare descoperite in defensiva), sau ambele echipe ar fi multumite cu un egal? Si mai ales: la scorul de 2-0, echipa cel mai probabil sa il aiba este indeajuns de tare psihic sa il conserve? Din nou firea umana: se stie, psihologic, ca 2-0 este scorul cel mai periculos in fotbal. Disecand mai departe: handicapul la tenis este conceput luand in calcul o multime de factori statistici. Serviciul, punctele pe primul serviciu, numarul de puncte de break avute (un ultima perioada pe suprafatza similara celei in calcul), numarul de puncte jucate/cedate etc. Astfel, ca regula generala, jucatorii de serviciu/vole ("ciomagarii") vor avea intotdeauna un handicap mai mic. Nu inseamna ca il si vor acoperi, si despre asta vorbim mai departe.

Deja nu mai este un joc. Deja este o batalie psihologica intre casa de pariuri si jucatori. De ce spun asta? Am vorbit in multe cazuri despre teoria cotelor false si despre falsii favoriti. Cei care nu cred in asa ceva sunt aceiasi care injura la jumatatea unui meci cand vad ca selectia lor nu e castigata lejer din minutul 1, sau care injura dupa meci, cand e pierduta. Acei jucatori nu realizeaza ca de fapt au cazut in capcana casei de pariuri: handicapul REAL era de fapt altul, favoritul cotat, sa zicem, la 1.22 abia-abia daca a castigat pe final etc. Unde e greseala? Multe bilete pierd in ultimul minut. La limita. E vorba de noroc si ghinion? Cu siguranta! Selectiile castigatoare sunt acelea in care jucatorul a minimizat influenta sansei si a maximizat influenta factorilor reali (tehnica, valoare individuala/de echipa, strategia corecta a echipei castigatoare). Si da, selectiile castigatoare sunt cele care evita cotele false.

Risk assessment
Suna frumos termenul, dar aici e miezul din dodoasca problemei. Aici jucatorii pierd bani: multi cred ca o cota de 1.25 este de doua ori mai usoara decat (sa zicem) 1.50. Aritmetica pare simpla, dar e si simplista in acelasi timp.
Un solist la 1.50 este un solist de mijloc de clasament care joaca probabil cu o echipa din zona rosie. Un solist de 1.25 e o echipa de podium care joaca acelasi meci, cu o candidata la retrogradare. Sau o echipa de renume gen Chelsea, care poate nu se afla pe podium dar zici Chelsea si zici favorita. In primul caz, echipa de mijloc poate fi mult mai motivata sa castige: sa urce spre locurile de cupa europeana, spre bani. Cu atat mai mult daca avem un meci intre doua vecine de clasament: cotele vor fi mari pentru solisti, iar motivatia echipei mai valoroase este uriasa: daca va castiga, va scapa de o contracandidata la locurile fruntase. Cu alte cuvinte, un solist de 1.25 isi poate permite un egal, iar un solist de 1.50, 1.72 nu.
La un astfel de meci, selectarea solistului este mai riscanta decat multe alte cote mai mari din meci. Daca avem doua aparari slabe, un over sau 'ambele marcheaza' este mult mai profitabil decat acel 1.50 amarat. Daca avem doua echipe tari in defensiva si este meci cu miza, under-ul se cere.
Analiza riscului la un meci ne arata clar cum o casa de pariuri pacaleste mintea jucatorului. Selectiile care par de departe castigatoare vor fi "ambalate" in cote mari, oferite la vanzare publicului drept "meciuri riscante, nu va atingeti de ele". E unul din modurile de a face profit. Punct. Celalalt mod este impachetarea meciurilor riscante ca fiind foarte usoare pentru gazde, pe ambalaj scriind: "oferta exceptionala, ieftin si bun, numai azi!".

Ce e de facut? evident, analiza riguroasa, proprie, a meciului. Apoi: stabilirea exacta a dozelor de risc. Ca sa castigi un meci, trebuie sa ataci si sa inscrii. Mai mult ca adversarul. Daca adversarul se apara tot meciul, probabil ca nu va inscrie (deloc). Asadar, over si under va fi mai profitabil, alaturi de 'una din echipe nu marcheaza'. Sau reversul. Daca avem un meci in care solistul de 1.50 nu are sanse sa inscrie repede, sa se desprinda, si va munci din greu pentru victorie, pariul ca nu se inscrie inainte de minutul X va fi castigator. La cota mai mare. O defensiva fara solutii multe va acorda cornere. Peste 10 cornere intr-un astfel de meci va fi mult mai profitabil decat solistul (cota in general este de 1.83, 2.00). Pe masura ce trece timpul, gazdele se pot descoperi, oaspetii pot veni pe contraatac si mai ies cornere si de acolo. Iar daca si inscriu, solistul de 1.50 are deja misiune mult mai grea.

Concluzie: de foarte multe ori este mai usor sa iasa 5 cornere decat un gol. De si mai multe ori e mai usor sa nu se inscrie in prima repriza in meciurile aparent 'sigure" decat sa se inscrie. E si mai usor, e si mai profitabil (cote mai mari). Cotele nu vor reflecta realitatea aceasta niciodata. Asadar, cotele nu spun adevarata doza de risc la un meci. Stiinta profitului tine de identificarea adevaratelor doze de risc.

La vetbets, facem lunar un rezumat intern al cotelor jucate/pierzatoare/castigatoare. E probabil cel mai convingator exemplu pe care vi-l propunem: anume sa nu va fie frica sa jucati cotele mari si mai ales cotele nejucate de majoritatea. Veti fi surprinsi de profit. Adica: veti fi foarte surprinsi cand va spunem cotele care NU IES: cele mici. 1.071, 1.22, 1.33... mai gasiti si voi destule, sunt convins.

Si totusi. De ce cotele mici pierd. Simplu: pentru ca sunt cote false. Facute sa atraga bani, creionate dupa tiparul "razboiului psihologic" casa de pariuri-jucator. Lovitura este aplicata la ADN-ul firii umane. Jucatorul "cauta" ceva "sigur", si mentalitatea este ca o cota mica este sigura (fiindca denota un favorit, deci e cota selectabila). Gresit. O cota mica este extrem de riscanta din doua motive: una la mana ca poate avea aceleasi sanse de reusita (mici) ca varianta opusa, deci cota mai mare. A doua la mana ca o cota mica atrage o miza mare. Jucatorul vrea sa vada "ceva" acolo la profit, si pentru un 1.30 instinctiv risca mai multi bani decat pentru un 1.72. Si ca atare... daca e sa piarda - pierde mai multi bani deodata.

Haideti sa luam un exemplu concret: Tenis. Federer-Roddick, Miami 2012. Roger are 1.071 la victorie. Roddick isi impune serviciul si castiga in 3 seturi. Si mai concret. Intr-un set echilibrat, favoritul face break, sa zicem ca are 4-2 in set si serveste. Cota lui scade. De la un 1.44 pentru meci si 1.22 pentru set, avem 1.20 la meci si 1.062 la set. O cota atractiva pentru mize mari. Si totusi, pentru a castiga acest 1.062, jucatorul nostru trebuie sa isi mai ia inca doua serve. Adica minim 8 puncte pe serviciul propriu. Acum, ganditi-va cati factori pot interveni intr-un schimb de mingi in tenis, de la vant pana la tipurile de lovitura aplicata, pentru a vedea cat de "nedreapta" e aceasta cota 1.062. Un favorit de 1.22 care e inconstant sau labil trebuie sa lupte la fiecare punct cu acesti factori. Va avea fix aceleasi sanse ca un outsider in crestere de forma si cu psihic bun.
Alt exemplu. Favorita in fotbal. Cotata la 1.22, 1.33. Cota apare in dueluri de tip lider-retrogradabila. Jucatorii de pariuri uita ca echipa mica vine motivata, se apara darz, munceste fiecare minut pentru orice balon, si de multe ori si inscrie. Si jucatorii mai uita ca liderul automat poate avea o stare de automultumire prematura, jucand cu lejeritate. Sau cu echipa a doua. Sau cu ideea ca isi pot permite sa piarda, daca sunt distantati in clasament. Jucatorii uita in fapt de.... de firea umana. Casele nu uita. Ele pe asa ceva se si bazeaza. Multi bani se pierd aici. Poate cei mai multi. O cota mare are aproape aceleasi sanse de esec ca una mica, atrage (psihologic vorbind) o miza mai mica, iar atunci cand castiga - atrage un profit de cele mai multe ori mai mare decat o cota mica.

Asadar, iata un mini-ghid al selectiilor profitabile:
- jucati tipul de pariu cu doua variante. In acest fel cresteti procentul de reusita. Excludeti, deci, pe cele cu variante multiple (scor corect, pauza/final, solisti la fotbal etc.).
- jucati cote mari. V-o spunem din proprie experienta. Si o repetam: cotele mari castiga! Un meci de tenis nu se poate termina decat cu victoria unuia dintre jucatori. Un favorit de cota 1.22 care e labil psihic sau nu are puncte de aparat intr-un turneu va ceda la fel de usor ca favoritul de 1.72 pe care tocmai l-ati evitat (considerandu-l "riscant" la 1.72). Un meci de fotbal cotat 2.20/3.50/4.20 tot cu un 1, X, sau 2 se termina. Daca faceti o analiza la un astfel de meci, profitul e mai mare.
- jucati la acoperire. Jucati pe outsider la handicap +, si acoperiti-va cand/daca jocul o permite.
- jucati pariuri complementare si aparent antagonice. La un meci echilibrat de hochei, jucati handicap ajustabil +1 pe ambele echipe, pe rand. Daca ati citit bine meciul, una din selectii va fi void, cealalta castigatoare. Daca nu jucati live, alegeti HA +1 pe favorit.
- jucati mai degraba solisti la tenis decat la fotbal. La tenis exista doar 1 si 2, nu si X.
- jucati mize constante. La pariurile aparent antagonice, o selectie poate recupera miza pierduta pe alta (considerand ca jucati cote mari).
- foarte important: nu jucati din auzite, jucati dupa analiza proprie. macar daca pierdeti, ati facut-o pe o eroare de analiza interna. Stabiliti-va voi favoritii adevarati. Feriti-va de cei falsi, serviti drept momeala masei de jucatori prin cote mici.
- nu jucati mai mult de 3-4 meciuri pe un bilet, chiar si cand credeti ca aveti in mana 5 solisti siguri. Amintiti-va de goluri la ultima faza a unui meci, de erori de arbitraj, de terenuri grele care impiedica jocul, de momente psihologice in cadrul unui meci.
- nu combinati doze diferite de risc. 3 cote cu risc mic pe bilet cu o cota de risc mare => riscul de nereusita e marit
- jucati ceea ce nu joaca marea masa a jucatorilor. Veti fi astfel mult mai putin expusi manipularii.
- jucati ce stiti cel mai bine. Experimentati noul cu mize mici. Ideal ar fi sa analizati pe toate fetzele un singur meci pe zi, si sa stoarceti de la acel meci tot profitul posibil - urmarindu-l live.
- traim in epoca internetului si a lui Football Manager, a blogurilor personale de tenis, baschet etc., a tweeter-elor. Folositi aceste resurse de informare. Asa cum casele de pariuri isi fac temele stabilind liniile de over/under acolo unde sunt, tot asa faceti-va si voi temele, raspunzand la intrebarea "de ce linia de over/under in meciul X este la pragul Y".

Succes!


Lord_Vader: E vremea piramidelor

Autor - vetbets - Sunday, December 18, 2011
Salutare, m-am gandit astazi sa vorbesc putin despre faimoasele "piramide", sistem de pariere care am observat ca nu in urma cu mult timp a entuziasmat foarte multa lume cu perspectiva unor castiguri rapide si fabuloase. Intre timp am observat ca respectivul entuziasm s-a mai domolit asa ca putem analiza la rece respectiva strategie. Ideea principala ramane parierea continua atat a mizei initiale cat si a profitului obtinut pe meciuri cu o sansa de reusita cat mai mare.

Vreau sa spun din capul locului ca eu nu consider aceasta o forma eficienta de a castiga la pariuri pe termen mediu si lung, pentru mine cel mai bun sistem ramane suma mare pe un combo alcatuit din doua meciuri, cota undeva intre 1,7 (1,8) - 2+. Insa poate fi o strategie cel putin interesanta daca e jucata cu cap intr-un anumit interval de timp si urmarind un scop clar conturat.

Personal o consider o strategie foarte buna de a juca la recuperare. O sa explic de ce. Una din metehnele mele si ale multor pariori e acceptarea pierderilor, de multe ori reusesc sa obtin castiguri cateva zile la rand iar apoi vine o zi in care nu iese ce am jucat ori cel mai greu e sa iti asumi aceste pierderi, cei mai multi pariori (printre care ma numar si eu, sa nu credeti ca ma consider cu ceva mai breaz) urmaresc sa recupereze imediat suma pierduta ceea ce de regula atrage dupa sine acumularea unor pierderi mai mari. Sunt convins ca si voi ati prins zile sau serii necastigatoare cand ati avut impresia ca nu va mai iese absolut nimic orice ati paria. Motivul e unul care tine probabil de psihologie, si eu ca si voi am prins zile cand dupa ce am inceput ziua cu un plus am mai pus un bilet sau un pariu live si mi-a iesit absolut tot de am avut impresia ca in ziua respectiva falimentez casa de pariuri, din pacate cand ziua incepe cu pierderi sansele ca ea sa continue in aceeasi nota sunt destul de mari.

De aceea consider aceasta o strategie buna de a recupera pierderile. Are doua mari avantaje: in primul rand ne salveaza banca de decizii pripite luate cand suntem intr-o "pasa" proasta si intram in “febra recuperarii"; in al doilea rand jucand meciuri cat mai sigure ne creste si moralul si ne permite sa digeram mai bine pierderile inregistrate si sa judecam lucrurile la calm.

Totusi cu totii stim (sper) ca inclusiv cotele mici nu sunt mereu sigure si nu cred sa fie parior care macar odata sa nu fi pierdut un bilet pe o cota de care ii era si rusine sa spuna ca a jucat-o. Asadar sistemul acesta are si marele dezavantaj ca e nevoie doar de un singur bet necastigator ca sa se duca de rapa munca obtinuta prin 10-20 pariuri castigatoare si unele din acelea cu mari emotii. Cand se intampla asta nu avem ce face decat sa ne consolam cu ideea ca am pierdut doar miza initiala. Iar acest lucru cu siguranta se va intampla la un moment dat, e o certitudine matematica - indiferent de cota jucata. Insa eu am observat incercand sistemul cateva coordonate care pot creste substantial sansele de a obtine castiguri frumoase din aceasta maniera de a paria.

Ia sa le vedem deci:

1) Stabilirea unui target clar pe care dorim sa il atingem. Aici ne hotaram cu ce suma incepem si la ce suma dorim sa ajungem dupa care neaparat ne oprim. Ne putem opri si inainte, dar sa continuam dupa ce ne atingem obiectivul nu e prea indicat, mie cel putin mi-ar veni sa ma dau cu capul de perete gandindu-ma ca mi-am inmultit suma initiala de 4-5-6 ori si nu am retras nimic pierzand ulterior totul.

2) Stabilirea cotei pe care dorim sa o jucam. Sistemul acesta merge cel mai bine cu cote mici: 1,1-1,25. Intrucat la fiecare bet pariem tot ce am castigat anterior nu are rost sa facem pe vitejii sa jucam cote mai mari fiindca obiectivul e sa alegem meciurile cat mai sigure, succesul in pariuri in fond se masoara cu cati bani ramanem in mana la finalul lunii nu cu cotele marete pe care le-am prins.

3) Stabilirea pasilor de care avem nevoie pentru a ne atinge targetul
. Aici facem un calcul simplu: inmultim suma initiala cu cota pe care ne-am hotarat sa o jucam de atatea ori pana ajungem la suma pe care dorim sa o castigam. E important sa stim mereu unde ne aflam, cati pasi mai avem pana la target. De exemplu daca ne propunem sa jucam un anumit nr de pasi pe o cota de 1,1 dar in momentul in care am plasat beturile am prins doua, trei cote mai mari si ajungem mai repede la suma aferenta unui nr. mai mare de pasi putem sari peste cativa, nu are rost sa ne lacomim.

4) Stabilirea unui interval de timp in care ne propunem sa parcurgem respectivii pasi
. Asta consider ca e unul din cele mai importante lucruri.De exemplu ne propunem ca in decurs de o saptamana sa prindem 21 de cote de 1,1 aia insemnand in medie parcurgerea a 3 pasi pe zi. De ce e important acest lucru? Pai daca ar iesi zilnic toate cotele de 1,1 deja ar fi in faliment casele de pariuri. Inevitabil o sa fie in fiecare zi cote marunte care nu vor iesi.

Exemplu: eu joc acest sistem preponderent cu beturi din tenis si gol marcat. Vineri 16.12.2011 doua rezultate nule in campionate cu medie mare de goluri marcate pe meci: Babelsberg - Regensburg 0:0, Holstein Kiel - Hallescher 0-0. Daca nu mi-as fi atins targetul zilnic de pasi pentru ziua respectiva deja mai mult ca sigur ca m-as fi dus in cap pariind pe gol marcat in unul din aceste meciuri.

O observatie importanta de facut ar fi ca numarul de pasi pe care ni-l propunem zilnic nu trebuie sa fie neaparat egal cu numarul de pasi impartit la numarul de zile in care ne-am propus sa ii parcurgem. De exemplu in week-end e mult mai usor sa prindem 5-6 pasi intr-o zi cand sunt meciuri multe decat sa prindem 3 intr-o zi din timpul saptamanii cand oferta e serios limitata; de asemenea nu e capatul lumii daca intr-o anumita zi nu ne atingem targetul, putem recupera intr-o alta zi sau putem prelungi intervalul de timp in care ne-am propus sa ajungem la suma dorita.

5) O cota mai mica nu e neaparat o cota mai sigura. Ziceam ca acest sistem se pliaza cel mai bine pe cotele mici ori atunci se pune problema cat sa fie cota respectiva cu care dorim sa pornim la drum. Unii stiu ca au incercat acest sistem si cu cote extrem de mici de sub 1,1. Ori ca sa ne atingem targetul cu cat e cota mai mica cu atat numarul de pasi e mai mare iar cu cat numarul de pasi e mai mare sansele ca sa nimerim un bet necastigator cresc.

Exemplu:
Peste 0.5 Atletico Madrid v Real Betis
(Total Goluri/ Meci - Ajustabil) 18/12/2011 Nici unul 1.25 Castigat Miza:  392,78   Profit:  98,19   Castiguri:  490,98  
Castigat la 3 minute dupa plasarea betului in min 50 si ceva al meciului.

Peste 0.5     Kayseri Erciyesspor - Tineret v Konyaspor - Tineret
(Total Goluri/ Meci - Ajustabil)    12/12/2011    Nici unul    1.20    Castigat

Castigat la o ora dupa plasarea betului in min 87 al partidei.

Atat pentru azi, meciurile pe care le alegeti tin de cunostintele, inspiratia si mai ales norocul fiecaruia. Revin cu mai multe detalii cu alta ocazie.


Betfair: Cum sa lucrezi sub acoperire (3)

Autor - Toro - Wednesday, November 02, 2011
Pentru ca ultima parte a serialului dedicat trading-ului pe Betfair contine multe elemente practice, am decis sa o transfer la Tabla. Va invit asadar sa o urmariti dand clic aici.

Betfair: Cum sa lucrezi sub acoperire (2)

Autor - Toro - Monday, October 31, 2011
Continuam mini-serialul despre Betfair aici, pe site-ul Veteranilor, vetbets.

Piata Betfair

Cand va duceti in piata sa cumparati rosii, probabil ca va uitati la mai multe tarabe, sa vedeti unde este pretul mai bun si marfa mai proaspata. Sau, daca doriti sa cumparati sau sa vindeti dolari, cautati o banca sau casa care ofera un curs mai bun. Continuand metaforele, la Betfair ati vazut unde sunt rosiile cele mai proaspete si ieftine, le luati dimineata devreme, si aveti posibilitatea sa le mancati sperand ca sunt bune si proaspete, sau sa le vindeti mai tarziu la un pret mai mare cand in piata nu e alt pret decat al vostru, facut special pentru puturosii de cumparatori care s-au trezit mai tarziu. Si, respectiv, aveti posibilitatea de a lua dolari ieftini dintr-o parte, si de a ii vinde mai scump in alta parte, facand profit.

Cum functioneaza?

Fara metafore, pe sleau acum. Sistemul acesta de a oferi (a vinde) si de a cumpara pariuri functioneaza la Betfair in felul urmator: fiecare pariu este practic o piata, unde se intalnesc cumparatori si vanzatori. Iata mai jos o fereastra de Betfair (clic pe imagine pentru a o mari):


 

Este 23 octombrie, si e meci in Premier League, Man.United-Man.City. In stanga, aveti toate pariurile disponibile pentru acest meci. Nu este oferta imensa ca la unele case de pariuri, dar e decenta. In centrul ecranului aveti cotele curente pentru tipul de pariu pe care l-ati selectat din partea din stanga. Match Odds, (sau clasicul 1X2).

Sunt doua coloane/rubrici in centru: BACK (culoarea albastra) si LAY (coloana roz). In dreapta aveti 4 tab-uri, ultimele doua avand rol educativ. Primul,
Place Bets, se activeaza daca dati clic pe vreo cota de Back sau Lay. Al doilea cuprinde lista pariurilor pe care le-ati pus pe aceasta piata.

Asadar, fiecare tip de pariu este o piata, cu vanzatori si cumparatori. Aveti posibilitatea sa cumparati un pariu dand clic pe
Back, sau sa il oferiti altora, deci sa il vindeti, dand clic pe Lay. Cand faceti Back pe cota 2.14 spre exemplu, inseamna ca de fapt cumparati pariul Man.Utd castiga meciul (adica sinonim cu 1). Daca faceti Lay dand clic pe 2.16, inseamna ca pariati ca Man.Utd NU castiga meciul (in roz este negatia pariului albastru de pe acelasi rand). Adica sinonim cu X2. Este important astfel de retinut ca orice pariu isi are opusul, fiind practic o obligatie de plata intre bookie si parior, intre un comparator si un vanzator. Unul dintre cei doi castiga. Celalalt plateste castigatorul.

Green booking
De ce sunt mai multe cote? Pentru ca e o piata libera si sunt mai multi cumparatori si vanzatori care ofera preturi diferite. Spre deosebire de ghiseul de la casa de pariuri unde nu aveti decat o cota pentru un pariu, nu? Cota cea mai buna pentru egal, spre exemplu, este 3.45. Sunt si altii care ofera 3.40 si 3.35, precum vedeti. Betfair selecteaza automat cota cea mai buna in acel moment si o plaseaza in coloana albastra, respectiv roz. Puteti cumpara la ce cota doriti, e evident ca 3.45 aduce profitul maxim pentru acest pariu.
Am dat clic pe cota 3.45, deci pe o oferta deja existenta. Sa zicem ca punem 10$ pe egal (clic pe imagine pentru a o mari):


 
Observati tab-ul Place Bets din dreapta: cota 3.45, miza 10, si profitul brut: 24.50$. In partea centrala au aparut 3 campuri, de culori verde si rosu. La Betfair, cu verde aveti marcate castigurile, cu rosu pierderile. Vedeti deci ce se intampla in fiecare din cele 3 variante de rezultat: daca Man.Utd castiga, pierdeti 10$, la fel si daca Man.City castiga, iar daca se termina egal, castigati 23.27$. Acesta este profitul net. Diferenta pana la 24.50$ afisat in dreapta este data de 5% - comisionul pe care vi-l ia Betfair (in caz de castig). Pentru a pune acest pariu, trebuie sa dati clic pe Place Bets, si sa confirmati in fereastra urmatoare.

Ce se intampla daca facem Lay? Adica daca credem ca NU se va termina egal?
(clic pe imagine pentru a o mari)Am dat clic pe 3.5, cea mai mica dintre cotele de Lay. In partea dreapta a ecranului, la
Place Bets, cu roz ne apare un al doilea pariu, cota 3.5, miza 10$ si cifra 25.00$ reprezentand “Liability” bifata deasupra. Daca facem Lay la un pariu inseamna ca pariem impotriva acelui pariu, luand rolul unei case de pariuri: oferim egalul din meci cuiva care crede ca va iesi, si il va cumpara. Daca nu se termina egal, castigam miza pusa (care e si miza pusa de celalalt parior), respectiv 10$. Daca meciul se termina egal, noi am pierdut pariul, si cel care a castigat a castigat de fapt cei 10$ si profitul de 25$ (10$ la cota 3.50 inseamna 35$, deci 25$ profit). Asadar, pierdem in total 35$ si nu 10$, pentru ca trebuie sa platim castigatorul. Ca o casa de pariuri atunci cand va iese un pariu pe care l-ati pus la respectiva casa. Campul Liability va arata cat va descoperiti suplimentar in cont pentru un pariu de tip Lay. Daca dati clic pe “Payout”, deasupra lui “Liability” veti avea afisat 35$, Payout va arata cat pierdeti, cu tot cu miza investita. Nu va faceti iluzii, daca nu aveti bani in cont sa puteti suporta eventuala pierdere (Payout) a unui pariu, Betfair nu va lasa sa puneti pariul respectiv. E firesc. N-ati vrea sa castigati un pariu si sa nu fiti platit, nu?

Presupunand ca punem aceste doua pariuri (inca nu sunt puse, balanta nu ne-a scazut in cont, iar prezenta simbolului “>” din stanga cifrelor rosii/verzi din centru ne arata “ce se intampla daca…”):
- observati ca avem in centru 0.00$ cu verde (adica nu suntem in pierdere, si asta pentru ca mizele noastre sunt identice) daca vreuna din echipe castiga.
- daca se termina egal, pierdem 0.50$, din cauza diferentei de cote: ce castigam pe 3.45 e mai putin decat ce trebuie sa platim castigatorului pe 3.50.

Din aceastra aritmetica simpla, rezulta ca am putea fi la egal pe 0 sau pe plus daca am face LAY la cota MAI MICA decat cota la care am facut BACK.
Asadar, cat castigam la Back trebuie sa fie mai mult decat cat pierdem la Lay si astfel am putea avea si aici verde.

In limbajul Betfair, aceasta procedura se cheama “green booking” (de la faptul ca avem cifre verzi -deci profit- in toate cele trei variante de rezultat: 1, X respectiv 2. Exista mai multe tehnici de a face green booking, iar ideea de baza este sa anticipam corect incotro se indreapta meciul. Cotele cresc sau scad inaintea meciului in functie de cum merge piata (si despre acest lucru vom vorbi in episodul 3), iar in timpul meciului in functie de cum curge jocul. Daca vreuna din formatii inscrie, evident ca va scadea cota ei pentru castigarea meciului, si vor creste celelalte doua perechi de cote. Daca nu se inscrie, scade perechea de cote pentru egal pe masura ce trece timpul. Daca facem Back la egal, si nu se inscrie o buna perioada de timp, putem face Lay imediat ce cota de Lay scade sub cota la care noi am facut Back, si astfel avem profit asigurat indifferent de cum se termina meciul. Cu cat mai mare diferenta dintre cotele de Back si Lay cu atat mai mare profitul (sau pierderea). Dar despre strategii concrete vom vorbi la Tabla. Daca vantul nu sufla din directia anticipata, miroase a pariu pierdut.

In ultima parte a acestui material vom vedea cum cresc si scad cotele, si cum putem sa profitam de dinamica lor.


(va urma)


Metoda Vader/20 de management al banilor

Autor - 20 - Sunday, October 30, 2011
Iata ca am cedat sugestiei lui Toro si propriului orgoliu  si mi-am adaugat numele la acela al lui Lord Vader, userul de pe "pariori", de la care am preluat aceasta metoda, aducandu-i unele modificari.

Inainte de asta, obisnuiam sa depun o suma oarecare in cont si fie o pierdeam in urmatoarele zile, fie, daca reuseam sa o sporesc, uitam sa mai retrag. Imi propuneam sa construiesc o banca mare-mare, din care sa imi pot permite sa joc cat mai "safe" pe mize serioase. Stiu ca unii au procedat asa, si le-a mers, in cazul meu insa nu a fost bine. Pentru ca jucam mize din ce in ce mai mari si la un moment dat, cand pierdeam 2-3 de-astea la rand, intram in nebunia cea mare a recuperarii, pe care din pacate o cunoastem cu totii, si se ducea totul de rapa.


Asta cred ca este o problema generala; cei mai multi dintre noi nu am gasit inca formula care ni se potriveste cel mai bine: cati bani sa tinem in cont? Cand si cat sa retragem? Cam ce mize sa jucam?


In ce consta metoda Vader/20?
Depui o suma oarecare in cont si iti stabilesti dupa cati bani castigati vei retrage si cat. Voi da si un exemplu in cifre, ca sa fie mai clar, sa zicem ca ai inceput cu 100 lei sau alta moneda. Nu iti propui sa retragi cand ajungi la 200 sau la 500, ci mult mai repede, la 130 sau cel mult 150!. In clipa in care ai facut 130/150, retragi 15/25, doar atat. La urmatorii 30/50 castigati, deci la 145/175 in cont, mai retragi 15/25. Acum ai 130 sau 150 in cont, deci ti-ai creat un "tampon" de 30/50 peste cei 100 depusi si mai ai 30/50 pe card. De acum incolo retragi tot ce castigi, in transe mici: 10, 15, cel mult 25.

Stiu, unii dintre voi daca nu retrag un miliard sau pe aproape nu se simt pariori. Va priveste. Din experienta mea, retragerile mici si dese sunt extrem de benefice, pentru ca iti ridica moralul si te simti in permanenta un invingator. Si, daca te pricepi cat de cat si ai si un pic de noroc, banutii se aduna pe card. Asta daca nu ai ghinionul sa incepi cu o serie de-aia neagra, de care nu te poti feri, si mergi in pierdere din start. Atunci nu e nimic de facut, incerci sa te redresezi si daca nu reusesti, o iei de la capat cu alta banca.


Pasul doi:
banii de pe card nu ii arunci pe dame... Aduni acolo 260/300 si abia apoi incepi sa cheltuiesti din ce mai castigi in plus. In felul asta ti-ai mai creat un tampon, mai serios, egal cu doua banci (de doua ori banii din cont). Si, foarte important: in clipa in care vine seria neagra, pentru ca vine, este precum cutremurul, vine sigur la un moment dat, si pierzi 50-75 din banca, nu incerci sa ii recuperezi! Nu, ci ii inlocuiesti cu alti 50-75 de pe card, din rezerva creata. Eventual faci si o pauza de o zi doua, sa iti treaca furia, si o iei de la capat, cu alte retrageri mici si profitabile. Desigur ca trebuie sa pariezi la o casa care nu iti ia comision de retragere...

Primul avantaj
este ca te obisnuiesti sa joci mereu cam aceleasi mize. Este important, pentru ca schimbarea mizelor aduce schimbari si in moral si in mentalitate, si schimbarile nu sunt binevenite. Din experienta mea, cand joci mize din ce in ce mai mari incepi sa te crezi vreun mare parior, sau Harap-Alb, cum spune Mentatu', si atunci risti sa fii prea increzator si greseala fatala este pe aproape. La fel, cand banca scade vazand cu ochii si joci mize tot mai mici, te simti si tu tot mai loser, si nimic nu e mai rau decat asta.

Al doilea avantaj: eliminarea tendintelor de recuperare
. Avand o rezerva la care poti apela cand ai pierdut o parte din banca (si fiecare isi poate stabili la ce procent de pierdere din banca apeleaza la rezerva), nu mai este nevoie sa plasezi bet-uri riscante pentru a reveni la banca initiala.

Al treilea
consta in faptul ca iti creezi acolo, pe card, propria ta banca, facuta din bani castigati de tine, nu mai "extragi" mereu din salariu sau din portofelul taticului. Plus ca mersul la banca sa alimentezi cardul este umilitor, cel putin pentru mine. De cate ori am facut-o m-am simtit un parior chiar mai prost decat sunt.

In fine, stiu ce obiectie va aparea: ca sa functioneze metoda asta, trebuie sa fii in stare sa castigi, nu mereu, ca asta chiar nu se poate, dar constant. Este adevarat, eu nu am facut decat sa prezint o metoda de management a banilor, la urma urmei oricare alta este la fel de ineficienta atunci cand pierzi in serie.


Tenis Live: ghid de pariere (2)

Autor - Toro - Sunday, October 23, 2011
Cand pariem
Pariem cand vedem meciul pe stream sau la tv, pentru clarificarea necunoscutelor de mai sus. Altfel, ramane sa pariem cu un risc mult mai mare.
Lasam prima pereche de ghemuri in pace, ca sa “palpam” jucatorii. In aceste prime doua ghemuri, urmarim daca jucatorii si-au rodat serviciul, in special primul serviciu. Exceptie: jucatorul de tip B, care e foarte probabil sa mearga ceas cap-coada. Presupunand ca ambii jucatori isi fac serviciul, pariem pe perechea de ghemuri 2 si 5. statistica spune ca perechile 3, dar mai ales 4 si 6 de ghemuri aduc break-uri: jucatorii deja pot determina stilul adversarului, momentele slabe, si pot specula finalurile de set. Sunt si exceptii de la regula – Meciurile AC si BD.

La un meci AA, AB sau BB, pariem la inceput pe over 7.5 in primul set. La un AC sau AD, pariem pe under 12,5 games in the set.

Pariem in setul doi pe jucatorul A sau B care a pierdut setul 1, daca acest jucator a facut un break sau daca este de fapt favoritul initial.

Cand NU pariem

- NU pariem pe serva dupa un break. Exista sanse de rebreak, mai ales in tenis feminin.
- NU pariem pe sfarsiturile de set. Cum credeti ca apar scorurile de 7-5?
- NU pariem la 5-4 in set, cand la serviciu se afla jucatorul care trebuie sa egaleze. Exceptie: daca la 5-4 serveste pentru set un jucator A sau B identificat ca fiind “in zi buna”, putem paria pe el.
- Daca un jucator a castigat primul set, NU pariem pe serva lui in primul ghem din setul urmator. Sanse sunt ca inca sa savureze victoria recenta, nemaifiind concentrat.
- NU pariem in tie-break. Ati vazut reveniri de 8-6 de la 3-6? Eu da.
- NU pariem in sistem martingale la break, chiar si cand avem meciuri AC sau BD. Pariul la break ramane mult mai riscant decat multe altele.
- NU pariem dupa 2-3 serii de pariuri necastigate. Luam o pauza si asteptam ca jocul sa se calmeze sau logica noastra sa functioneze din nou. Sau schimbam meciul  :). Nu inseamna ca daca nu ghicim un meci nu suntem in forma.
- NU pariem la jocurile de dublu decat daca chiar suntem pregatiti sa riscam suplimentar, si numai atunci cand jocul anunta o constantza anume. Cheia pariatului la tenis live este observarea unui “pattern”, al unui lucru care se repeta, si parierea pe repetabilitatea lui.

Cat pariem
Regula de baza este: DE FIECARE DATA PARIEM MIZA PE CARE SUNTEM DISPUSI SA O VEDEM PIERDUTA. Nu ne uitam la cat profit putem face, ci la cat am putea pierde la o adica, daca pariul nu iese.
Miza si-o stabileste fiecare. Pentru acest exercitiu, eu am stabilit bugetul de start (unul simbolic), denumit sa spunem B. Puteti alege ca B sa fie suma minima de pariere dar eu va recomand ca B sa fie de cel putin 5 ori suma minima permisa pt. a paria. Si asta pentru ca se poate sa aveti nevoie la inceput de macar 5 pariuri ca sa nimeriti unul castigator, si atunci sa plecati macar cu miza minima la un pariu.

Cum pariem

Puteti paria intregul B odata si sansele voastre ajung la 50% sa pierdeti bugetul de start. Eu va propun aici pariatul sistematic, nu cel orbeste, “la noroc”.

Deci, avem un buget B si miza minima B/5. Nu va pierdeti cu firea cand la B/5 castigul e infim. Nu conteaza cat castigati, conteaza sa castigati, si sa o faceti cat mai des. Incepeti cu servele unui jucator A sau B. Nu va grabiti sa pariati ghemuri unul dupa altul. Alternati meciurile. Analizati si studiati identificand care este constantza si trend-ul jocului. Dupa 4 pariuri consecutive castigatoare, aveti deja 25% profit, si daca nu aveti vreunul pierdut anterior, va puteti permite ridicarea mizei la B/4 sau chiar B/3. Fiecare isi stabileste tolerantza lui si cum vrea sa evolueze, in functie de cat de rabdator este. Eu am stat la miza minima o jumatate de zi, pariind o data la 4-5 minute, in total vreo 30 de pariuri, cred. Nu m-am plictisit, am adunat profit mic si am capatat incredere in intuitia mea de a observa cum evolueaza un jucator, ca apoi sa pot mari miza. Pariind cate un B/5 odata, am castigat, apoi am pierdut, apoi am fost mai atent, apoi am castigat, apoi am castigat, apoi din nou am pierdut si apoi am castigat mai des si apoi tot mai des. Sa nu faceti greseala sa puneti miza B/1 sau sa o cresteti prea devreme. Daca pierdeti pariul respectiv si ramaneti fara bani pentru “a doua sansa”? Daca rezistati lacomiei de a paria oriunde si oricand, veti reusi. Nu uitati ca aveti un buget care va permite maxim 5 incercari, si ca de regula 3-4 pariuri castigatoare aduc in banca o miza pierduta. Trebuie sa intelegeti ca cresterea este logaritmica – fiti pregatiti sa treceti cu vederea profiturile mici care sunt la inceput. Principalul dusman al pariului vostru sunteti chiar voi insiva, lacomia din voi (cazul acela cand “vedeti” deja castigate 5 pariuri pe care abia le-ati pus si inca nu s-au jucat – cand le pierdeti pe toate 5 revedeti regulile si cat de mult ati studiat acel meci).


Socotind ca ati avut profit 20% – ati ajuns deja la bugetul de 120%, si ca miza este acum B/4, aveti de facut in medie 3 pariuri castigatoare ca sa mai aduceti o miza minima in banca (inca un pariu in plus, in caz ca veti pierde in viitor). De aici incolo restul inseamna disciplina nemtzeasca intr-o minte romaneasca: pastrati aceeasi miza no matter what! O sa va fie greu sa rezistati tentatiei pe un “ghem sigur”. Am patit-o si eu si multi altii. Profitul mic si constant e de urmarit. Lasati tunurile financiare altora.


Exemplul de mai sus a fost practicat pe suprafatza rapida (Miami 2011, un turneu extrem de plin de surprize) si pe iarba (Wimbledon 2011). La sfarsitul saptamanii de la Miami, am numarat 30 x B, deci am avut de 30 de ori mai mult decat bugetul de start. Desi la inceput pierdeam 1 pariu din 3, la sfarsitul exercitiului am ajuns sa pierd unul din 4-5 si chiar 6, numai fiindca am reusit sa imi dau seama cand sa nu pariez si cat sa pariez odata. Am reusit acest lucru identificand carui tip de jucator ABCD apartin cei care se infruntau in meciul din fatza mea.


Concluzie

repetata mai sus: Cheia pariatului la tenis live nu este data de cota “mai buna”/”mai sigura” ci observarea unui “pattern”, al unui lucru care se repeta, si parierea pe repetabilitatea lui.

Sper ca acest mini-ghid de pe site-ul veteranilor -Vetbets v-a fost util. Succes!


Managementul banilor

Autor - 20 - Saturday, October 22, 2011
Pare ceva pretentios, complicat, dar nu e asa. Este vorba doar despre a mentine o minima ordine in pariuri, a nu arunca mize la intamplare, dupa cheful sau inspiratia de moment. Asta inseamna sa stabilesti in primul rand ce suma de bani iti poti permite sa dedici pariurilor (= banca), apoi in ce mod o folosesti. Exista nenumarate variante de a tine un management al banilor, de la controlul mizelor jucate la controlul castigurilor si al pierderilor si la scheme/strategii de pariere.

Controlul mizelor . Este indicat sa te obisnuiesti sa joci cam acelasi tip de mize, sa nu alternezi haotic pariuri pe mize mari sau chiar “all-in-uri” cu pariuri pe mize mult mai mici. Cand spun mize mici sau mari, ma refer la procente din banca, nu la sume de bani, desigur. Marimea sumelor de bani e relativa de la un parior la altul, de la o banca la alta, in vreme ce un 80% din banca este o suma mare pentru oricine.

O varianta clasica de a tine mizele sub control este jocul "flat stake" = miza fixa. Pariorul aloca aceeasi suma oricarui bet, de preferinta jucand la cote foarte apropiate (sa zicem intre 1.8 si 2.2), incercand sa scoata un profit dintr-un procentaj de reusita bun sau f. bun. Nu intru aici in amanunte/calcule, dar,in principiu, fara un procentaj de min. 60-65%, nu prea are rost sa joci flat stake.

O problema care se pune la flat stake este: cam ce procent din banca sa fie alocat unei mize? Am gasit pareri ca intre 2-5%, eu as zice: un procent cat mai mic, deoarece flat stake presupune rabdare, multe-multe bet-uri puse intr-o perioada mare de timp, din nou rabdare si incredere in propriul procentaj de reusita. Categoric nu este o metoda de a face bani peste noapte.

Un dezavantaj ar putea fi faptul ca jucand asa, pierzi unele cote bune, mai mici sau mai mari decat marja in care ai hotarat sa te incadrezi. Cred insa ca este posibil sa iti stabilesti trei mize fixe (flat stakes): cea comuna, una sensibil mai mare, pentru cote mici care iti par sigure, si una mai mica, rezervata surprizelor f. bine cotate. Gestiunea banilor se complica insa, si este nevoie de mai multa atentie. Eu as recomanda aici ca mizele mari si cele mici (puse pe cote mici, respectiv mari) sa ramana exceptii de la regula mizei fixe medii pusa pe cote medii.

O alta varianta este miza proportionala cu banca. Este o varianta a mizei fixe, doar ca aici se pariaza un procent fix din banca, suma efectiva variind in functie de variatiile bancii. Metoda te ajuta sa castigi (ceva) mai mult cand esti pe val si sa pierzi ceva mai putin cand pici sub val, in ideea ca prinzi serii mai lungi castigatoare sau pierzatoare, ceea ce se cam si intampla, pe termen lung.

Pe langa valoarea fiecarei mize in parte, pariorul poate stabili si ce procent din banca sa poata fi pus in joc la un moment dat. De exemplu, la o banca de 100 de lei si mize fixe de 5 lei, se poate fixa si un procent de 30% din banca, de exemplu, ceea ce inseamna ca la un moment dat nu pot fi in joc mai mult de 6 pariuri. O astfel de masura de siguranta poate preveni pierderi in cascada datorate unor momente mai putin inspirate, lasand suficienti bani in banca (in functie de procentul stabilit) ce pot fi aruncati in joc ulterior.

Controlul castigurilor si al pierderilor. O suma prea mare pierduta foarte repede este in mod evident un eveniment nedorit. Insa si un castig prea mare intr-o perioada de timp prea scurta te poate duce direct la dezastru. Daca ai ajuns la intelepciunea asta, e foarte simplu sa iti stabilesti niste limite de castig si pierdere pe o perioada de timp data (zi, saptamana, luna...). De exemplu, ai o banca de 100 lei si iti stabilesti ca limita de castig/pierdere intr-o zi 20%. Asta inseamna ca, daca in ziua respectiva ai ajuns la 120 lei, te opresti, inchizi PC-ul sau macar site-urile de pariuri si iti vezi de alte treburi. La fel daca ai fost in pierdere si ai ajuns la 80 lei. Aceeasi reteta o poti aplica si pe o perioada mai lunga.  

Scheme/strategii de pariere . Nu voi insista aici asupra unor strategii ca Martingale, Paroli sau cea cunoscuta sub numele popular de "easy money". Sper ca voi reusi sa le descriu separat, cat de curand. Ce vreau sa spun aici este ca aceste scheme sunt in acelasi timp si forme de management al banilor, pt. ca ne ajuta sa fim ordonati, sa nu plasam sume de bani la intamplare. De asemenea, ne ajuta sa ne evaluam procentajul de reusita, rata profitului si, eventual, sa le imbunatatim.

Bibliografie: o interesanta discutie despre miza fixa si cea procentuala puteti citi aici:

BettingAdvice - despre mize


Betfair: Cum sa lucrezi sub acoperire (1)

Autor - Toro - Wednesday, October 19, 2011
Multi spun ca pariatul de succes este un job full-time, si nu se inseala. Lucrezi ca sa castigi. Trebuie sa vanezi cote din timp, sa vezi ce cote scad, cand, si de ce. Multa munca de cercetare, de analiza. Mai multe despre cote, cum sunt ele stabilite, de ce scad si cand scad – intr-un alt material oferit de mine si de colegii mei aici pe site-ul veteranilor, Vetbets.

Vorbim acum despre Betfair. Cu siguranta v-ati uitat la un meci echilibrat, in care cotele oscilau. Daca oscilau la valori mari, peste 2.00, e bine, inseamna ca ati putut sa va “acoperiti”, jucand pe rand ambele echipe sau jucatori. Sau, cum ati aflat dintr-un material anterior, ati fi putut face acest lucru jucand acelasi meci la case diferite care ofera cote diferite pentru aceeasi varianta. Exista insa un alt mod de a face profit pe acelasi meci, pariind in ambele directii, chiar si pe cote de 1.09 sa spunem. Se cheama Betfair, sau comertul cu evenimente (sportive).

Ce este Betfair?
Betfair nu este o casa de pariuri, un bookie, asa cum v-ati astepta. Betfair este un sistem in care mai multi pariori se intalnesc si pariaza pe acelasi meci. Daca in sistemul clasic pariati impotriva unei case de pariuri, la Betfair pariorii joaca unul impotriva celuilalt. La cote propuse de ei, pariorii insisi, cote agreate de ei. Un parior pune un pariu, celalalt il suporta, adica risca eventuala pierdere a pariului respectiv. Cu alte cuvinte, la Betfair puteti fi si parior si casa de pariuri in acelasi timp. Si de aici, profitul.

Cum adica?
Ganditi-va ca atunci cand puneti un pariu, casa de pariuri va ofera o cota. Avem etapa in Premier League, si meciul Chelsea-Bolton, spre exemplu. Cotele o dau favorita pe Chelsea: 1.20 – 3.10 – 4.50. Cand luati Chelsea solist la o casa de pariuri, inseamna ca credeti ca Chelsea va castiga, cota este 1.20, adica voi dati 1$ ca sa primiti inapoi 1.20$ in caz ca Chelsea castiga. Deci ati fost de acord cu acea cota. Profit 20%. Daca Chelsea pierde sau face egal, ati pierdut acel 1$, pe care l-a castigat casa de pariuri. Deci, casa de pariuri va ofera o cota pentru un meci, pe o predictie care ea crede ca NU se va realiza. Casa de pariuri spera ca Chelsea sa nu invinga, pentru a va lua dolarul (miza). Voi sperati ca Chelsea sa bata, pentru ca v-a convenit acea cota de 1.20, si ati fost de acord sa riscati 1$ pentru un profit de 20 de centi. Adica ati cumparat acel pariu, Chelsea solist, la cota 1.20. La Betfair, veti vedea o cota asemanatoare pentru Chelsea solist (poate chiar mai mare). Cine o ofera? Un parior care NU crede ca Chelsea va invinge, un parior care joaca rolul casei. Deci cineva ofera, sau vinde, acest pariu Chelsea solist, iar altcineva (voi adica) cumpara acest pariu.

Exemplu concret: Dan si Alex au cont pe Betfair. Dan crede ca Chelsea va invinge. Alex crede ca Chelsea nu va invinge. Asadar, la meciul Chelsea-Bolton, Alex este contra lui Dan si cei doi pun pariu. Alex ofera pariul Chelsea solist (sau 1, in traditionalul 1X2), la cota 1.25. Dan pune 4$ pe Chelsea solist, adica va cumpara de la Alex. Daca Chelsea castiga, Dan ia inapoi cei 4$ mizati plus profitul de 1$, de la Alex. Deci Alex se obliga astfel sa plateasca pariul respectiv, si pierde (plateste intocmai ca o casa de pariuri) nu numai miza de 4$ ci si profitul de 1$. Daca Chelsea nu castiga, Dan pierde cei 4$. Cine ii castiga? Alex, intocmai ca o casa de pariuri. Alex a vandut pariul respectiv, Dan l-a cumparat. In exemplul nostru, Dan e pariorul si Alex a fost un bookie, o casa de pariuri care a oferit un pariu. Va intrebati probabil de ce am avea interes sa oferim un pariu, in loc sa il luam? Simplu, pentru ca il putem oferi la alte cote decat altii, cote favorabile noua, si stim ca vom gasi cumparatori pentru acel pariu, la cota la care vrem noi sa il oferim (sa il vindem). Cititi mai departe!

Avantajele Betfair
Dincolo de beneficiile clasice (oferta destul de variata, chiar si pentru pariuri live, posibilitatea de a vedea live unele meciuri), doua avantaje sunt evidente pentru cei care joaca la Betfair. Primul ar fi ca au de a face cu un mediu competitiv (intr-o piata cumparatorii se perinda continuu), si asta inseamna cote mai mari decat la Bet365, Gamebookers, sau alte case de pariuri online sau nu. Cine ofera un pariu are interes sa isi vanda marfa, deci daca poate sa isi permita sa il dea la o cota mai buna pentru cumparator atunci o va face, sacrificand din profit pentru a fi sigur ca va gasi comparator mai repede. Exista si la Betfair cote aiurea oferite (in ambele directii, adica o cota mare pentru un solist care s-a conturat deja intr-un meci, cota uitata de vreun user care a jucat probabil in prea multe ferestre deodata si nu a apucat sa o retraga de pe piata; sau cote mici pentru meciuri echilibrate, evident puse la vanzare in speranta ca “poate cumpara cineva, poate pica ceva”). Deci, avand de a face cu pariori ca voi, veti avea parte de mai putine “cote false” si mai ales veti avea parte de oameni cu preferinte sportive sau care pariaza sentimental, si aceste lucruri le puteti exploata in favoarea voastra. Nu mai e nevoie sa spunem ca fiind vorba de o piata libera, unde cumparatorii si vanzatorii vin si pleaca, nu veti fi limitati in mizele pe care le jucati, contul nu va va fi "revizuit" de nimeni atunci cand castigati mult. Pentru ca exista varianta si sa pierdeti (ah, da, inca exista!), aveti  posibilitatea sa va autosuspendati singur contul, pe o perioada determinata, si/sau sa va stabiliti un plafon maxim de pariere. Si asta pentru ca Betfair recunoaste deschis si atentioneaza pe toti ca pariatul creeaza dependentza.

Al doilea avantaj este tipic pentru Betfair (si va face obiectul unor materiale viitoare la Lectii si la Tabla): faptul ca va este permis nu numai sa cumparati un pariu dar si sa il vindeti va ofera oportunitatea unui surebet, rezultat din diferenta de cote la vanzare si respectiv cumparare. Cumparati ieftin si vindeti scump - astfel ajungeti sa vindeti si sa cumparati acelasi pariu, facand practic comert cu profit. In limbajul Betfair acest lucru se cheama “green booking”. In limbajul linistii noastre se cheama ca pariem la acoperire, si castigam indiferent daca Chelsea castiga sau nu (urmand exemplul de mai sus).

Si totusi, cine este Betfair?
Betfair este un simplu website, o platforma, unde fiecare pariu al unui meci este considerat o piata. Ca la piata, exista cumparatori, si vanzatori. De pariuri sportive. Betfair taxeaza castigurile cu un procent, 5% (dupa un anume timp si multe pariuri rulate la Betfair, comisionul cu care sunteti taxat la castiguri e mai mic). Cu alte cuvinte, cand castigi, castigi 95% din profit, cand pierzi, nu pierzi decat miza jucata. Betfair are astfel interes ca jucatorii sa fie cat mai multumiti si activi. Suportul pentru clienti este la inaltime, sectiunea de Help este bine garnisita cu clipuri video – adevarate tutorialuri – despre cum sa pariezi. Puteti deschide un cont in dolari, lire sau euro. Puteti castiga bonusuri de deschidere de cont, bonusuri pentru recomandat prieteni (exista firme tertze care va ofera un mic bonus daca la deschiderea contului spuneti ca ati fost recomandat de ele). Si cel mai important: exista pariori la fel ca voi, mai inspirati sau nu, care va propun cote mai mari decat la casele de pariuri (pentru ca au interes sa “vanda marfa” mai repede si cumparati de la ei in dauna altora de la Betfair). Ca la piata.

Despre aceasta piata si modul de a face comert vom face o lectie separata, sa stabilim ce cumparam, ce si cum vindem. Iar pentru exemple concrete si strategii pe Betfair va astept aici pe Vetbets la Tabla, sa vedem concret cum castigam. Asta ne intereseaza cel mai mult, nu?

(va urma)


Despre arbitraje

Autor - 20 - Monday, October 17, 2011
Arbitraje = surebets = trading = strategii de pariere folosite de pariorii profesionisti, care constau in cautarea de cote care sa permita profituri in procent mic fata de miza jucata (1-5%), dar cat mai lipsite de risc, plasand mize "la ambele capete" ale unui eveniment (1/2, 1x/2, 1/x2).

cateva tipuri:

1. Clasicele surebets. Cautam, la case diferite, perechi de cote cat mai diferite pt. acelasi eveniment. Exemplul ideal ar fi:

Casa A:  2.10/1.75
Casa B:  1.75/2.10

care permite sa se joace mize egale, la o casa pe 1, la alta pe 2, rezultand un castig sigur, indiferent de rezultat. Astfel de perechi de cote, opuse, sunt insa f. greu de gasit.

Exista insa si alte variante, mai complexe. Exemplu: avem un eveniment pt. care perechea medie de cote (la diverse case) este 1.45/2.50. Dar gasim la alte case si perechi extreme: 1.33/3.10 si 1.55/2.35  Aici se pot paria 100 lei pe 2, la cota 3.10 si 200 lei pe 1, la cota 1.55. Indiferent cum se va incheia evenimentul, am mizat in total 300 lei si castigam 310 lei. Simplu. La mize mai mari, profit mai mare, chiar daca in procent mic fata de miza.

Dezavantaje:
- trebuie sa avem conturi (si bani in ele) la cateva zeci de case, pt. a putea gasi cotele avantajoase.
- trebuie sa dispunem de capital serios, daca urmarim un profit consistent.
- exista riscul de a plasa un bet, la o casa, iar la cealalta sa se modifice miza ori sa se blocheze evenimentul. Ideal e sa lucram cu cineva, in echipa, si sa plasam bet-urile concomitent, dar riscul ramane.

2. Arbitraj pe cote in miscare, la aceeasi casa. Exemplu – exista evenimente la care cotele balanseaza de la o zi la alta, schimband favoritul. Daca esti suficient de inspirat sa mergi de la inceput pe underdog, dupa rasturnarea cotelor poti paria pe noul underdog (fostul favorit), rezultand un surebet. Asa ceva este insa si rar si greu de prevazut. Dar miscari de cote de la 1.33/3.10 la 1.55/2.35 (pastrez exemplul cifric de mai sus) nu sunt rare, trebuie sa ai insa fler (sau informatii) pentru a le prevedea si exploata.

Principalul risc: sa plasezi miza pe cota initiala si sa ramana neschimbata ori sa nu se modifice suficent de mult. Ramai atunci descoperit, iti mai ramane doar optiunea de a corecta lucrurile din mers, live, in functie de desfasurarea evenimentului.

3. Arbitraj pe evenimente live (tot cote in miscare, la aceeasi casa sau la case diferite). Dau doar 2 exemple practice:

- la un meci de fotbal, prevezi ca gazdele - mari favorite - vor inscrie tarziu si pariezi la inceput pe x2. Daca banuiala ta se confirma, cota pt. 1 va creste cat timp nu se marcheaza si vei putea prinde un surebet.
- tot la fotbal, prevezi un meci cu putine goluri si pariezi la inceput under 1.5, pe o cota mare, desigur. Presupunand ca se marcheaza la un moment dat, astepti dupa aceea sa creasca si cota pt. over 1,5 pana ajunge la cifra necesara.

riscurile cresc aici, ca la orice pariu live, insa creste si numarul ocaziilor de a "arbitra".

Bibliografie:

Wikipedia - Arbitrage betting

riscograma.ro - cum-sa-castigi-din-pariuri-sportive-tot-timpul


1 2