Pe ce mize si pe ce cote pierdeti. Si de ce. Si pana cand.

Autor - Toro - Tuesday, February 21, 2012
Probabil ca acest text trebuia scris mai demult. Niciodata nu e prea tarziu. El pleaca de la faptul ca multi dintre voi, cei ce cititi asta acum, injurati asiduu atunci cand pierdeti. Cautati motive, un blat, o lipsa de forma, o lipsa de inspiratie, ceva. Uneori gasiti ceva palpabil. De multe ori nu, si continuati sa pariati fara diagnostic si tratament. Si injurati apoi iar. Si iar. Si iar. Pana cand injurati ca in loc sa faceti o retragere, trebuie sa faceti un (nou) depozit.

Exact. Acest text este pentru cei indisciplinati. Pentru ca exista doua categorii de 'jucatori': cei care spera sa castige si cei care planifica sa castige. Pe asta o stiti deja. Si proportia probabil ca o stiti. 9/1. Cei care spera sa castige injura cand pierd. Ei nu inteleg de ce pierd, nu vor sa priceapa, nu vor sa invete sa nu mai piarda, pentru ca intotdeauna este vina jucatorului, a echipei, a tusierului, a centralului, sau a ghinionului -  niciodata a lor. Cei care planifica sa castige probabil ca nu citesc acest text, pentru ca la ora asta ei studiaza urmatorul plasament.
 
Asadar, voi, cei 90% - cum ati ajuns aici? Daca nu ati urmat strategia din textul despre procentaje, e bine sa cititi mai departe.

Putina teorie. Chiar nu strica.
Aruncati o moneda in aer si bateti-va cu pumnul in piept ca sunt sanse 50/50 sa cada cu fatza in sus. Asa e. Asadar, daca o aruncati de 30 de ori, de 15 ori va cadea cu fata in sus, de 15 cu reversul. Bun. Carevasazica, daca dupa 20 de incercari din cele 30 scorul este 15-5 in favoarea fetzei monedei, inseamna ca urmatoarele 10 aruncari s-ar incheia cu acelasi rezultat, reversul monedei, ca sa se ajunga la 15-15, nu? Nu. Teoria probabilitatilor spune ca nu, asa cum saraca moneda nu stie ca numaratoarea voastra tine pana la 30 de aruncari si nu pana la 50; sau doar pana la cele 20 deja executate. Rezultatul: daca ati sti prognoza urmatoarelor 10 aruncari (pariuri), ati fi pe o insula acum. Si implicit cota 1.005 ca nu ati mai citi mai departe.

Dar nu sunteti. Sunteti in fatza unui ecran, cu ochii mariti la biletele din ziua trecuta, si la oferta de azi, gandindu-va "ce punem azi"... evident sunteti la faza in care injurati din ce in ce mai putin dar tot pierdeti si cautati noi si noi strategii. Martingdale, piramide, goluri marcate, sanse duble, mai putine meciuri pe bilet? Toate au acelasi rezultat. Undeva tot se intampla ceva: la cotele pe care le jucati, pentru fiecare pariu pierdut va trebuie vreo 3-4 pariuri castigate, ca sa recuperati pierderea. Sa recuperati. Urat cuvant - este arma numarul 1 a caselor de pariuri cu care acestea fac bani de pe urma jucatorilor.

Si ceva practica.
O casa de pariuri nu va fi niciodata 'fair' in cotele afisate. Iata cateva cai prin care casele fac bani
(si cum sa evitati sa le oferiti bani):
- a) ati observat ca la majoritatea caselor, printre pariurile cele mai la vedere sunt cele pauza/final sau cele de scor corect? Adica cele care au mai mult de doua variante? De ce? Pentru ca acele cote mari atrag ochiul si implicit banul jucatorilor. E acelasi sistem ca plasarea obiectelor care nu se vand cat mai aproape de casele de platit intr-un supermarket. Studiati cate variabile sunt intr-un rezultat final, cum un gol/cos se poate da (sau nu) aiurea, din nestiinta, din eroare, din greseala de arbitraj etc.
- b) ati observat ca in pariul cu doua optiuni, cotele sunt sub 2.00? Diferenta pana la 2 e profitul casei (indiferent de rezultatul pariului). Adesea aceste pariuri sunt cotate la 1.83/1.83, adica sanse egale de reusita ale ambelor optiuni (desi numai egale nu sunt).
- c) ati observat vreodata cotele false? Ce va face sa credeti ca o casa vrea ca voi sa castigati si nu ea? Puneti-va in situatia casei, a ofertantului de pariuri, de fiecare data cand jucati. Chelsea va avea mai intotdeauna cota <1.57, chiar si cand e demis antrenorul, sau criza de rezultate e foarte adanca. Pe acelasi calapod, formatii care inscriu constant (chiar daca nu castiga) vor fi supracotate la gol marcat, si formatii motivate sa castige meciuri vor fi supracotate la victorie. De ce? Pentru ca cei 90% dintre jucatori la pariuri, cei care spera sa castige, vor juca formatii de tip Chelsea, Rangers, Inter, Barcelona, Bayern. Jucand astfel dupa imagine, pe ideea "nu au cum sa se faca astia de ras in acest meci". Si se fac. Daca favoritii castiga, pierderea casei e mica (la 1.071 cota Barcelonei, sau 1.22 cota lui Rangers profitul pariorilor este platit lejer de catre alti cotizanti). Cand favoritii pierd, casele fac profit enorm. Si: meciurile afisand cote mari sunt catalogate drept 'echilibrate' de catre masa de pariori, si deci evitate. Asadar, strategia casei e urmatoarea: cote mici pe favoriti falsi pentru a induce in eroare jucatorii si a le lua banii cand falsii favoriti pierd, si cote mari pe favoriti certi pentru a-i "ascunde" de ochii jucatorilor, acestia sa nu selecteze acei favoriti certi si sa nu determine astfel pierderi pentru case.
- d) ati observat ca pentru un castig decent sunteti nevoiti sa puneti mai multe pariuri pe un bilet? Simtiti asta cand la 3 favoriti adunati pe un bilet abia vedeti cota 2-2.40 adunata. Si hai sa mai puneti si al 4-lea meci... sa se faca macar cota 3.50. Iar apoi acel al 4-lea meci pierde. Unde e greseala? De ce acel al 4-lea meci era cotat undeva la 1.20-1.50 si nu mai mult? Cate bilete cu peste 2 sau 3 meciuri puneti saptamanal?
- e) ati observat ca pentru un castig decent sunteti nevoiti sa puneti o miza consistenta? Ce se intampla daca dupa 3 pariuri castigate, al 4-lea e pierdut? Raspuns - profitul primelor 3 pariuri se pierde. In cel mai bun caz se pierde doar atat. Un alt fel de a spune "eu imi tunez masina scotzand-o in ploaie cand tuna...".

Din cele de mai sus, indiferent de ce strategii adopta casele, observati trei moduri clare prin care jucatorii pierd bani:
1) mizele voastre sunt mari (peste 30% din banca), si cresc daca pierdeti. Sindromul "recuperare".
2) mizele voastre sunt mici, castigati cateva pariuri, iar apoi cand mariti mizele sau schimbati cotele... pierdeti. Sindromul "Harap Alb".
3) biletele voastre pierd constant, de cele mai multe ori la un meci sau la un gol. Sindromul "Maine iese sigur".

Explicatii si solutii
In cazul 1: aveti o banca de (sa zicem) 100 (ron, $, euro). Cum si in cat timp o dublati? Retineti aceste aspecte. Sa zicem ca dupa 3 pariuri castigate o dublati. Bun. Ati retinut raportul pariuri castigate/pierdute. Daca pierdeti un pariu, de la 200 ajungeti la 120. Apoi la 180 si apoi la 80. Ati scazut sub profitul facut. Va supara asta. Va ganditi ca trebuie sa ajungeti inapoi la 200 prin 3-4 pariuri castigate. Pac-pac, si e usor, nu? Strategie gresita: daca va ia 3 pariuri sa ajungeti de la 100 la 200, de la 80 va va lua 3 sa ajungeti la 160. Daca iar pierdeti, ajungeti la 50 si va va lua alte 3 doar ca sa ajungeti inapoi la 100, banca initiala. Daca va ia 3 pariuri sa dublati banca initiala, trebuie sa stiti ca atunci cand ajungeti la jumatatea ei va va lua 3 pariuri (in cel mai bun caz) doar sa reveniti la suma initiala. Si alte 3 ca sa ajungeti la acei 200. Deci dintr-o data aveti nevoie de 6 (!) pariuri consecutiv castigate. 6 castigatoare la rand! da. E greu? Nu v-a reusit cu 3-4 si credeti ca va iese cu 6? Amintiti-va de scorul aruncarii monedei... de la 15-5 nu se face 15-15. Ce faceti? Mariti miza? Daca unul din urmatoarele 3 pariuri va pierde, ati ajuns si mai jos, la 25% din banca. Strategie corecta: Identificati cotele false si nu (mai) pariati pe falsii favoriti. Cercetati si aflati adevaratii favoriti, formatiile motivate, cotele umflate. Impartiti banca in mize EGALE (10% maximum) puse pe cote peste 1.60. Asadar jucati mai rar, mai calculat, mai atent, si mai profitabil. O miza de 10$ (10%) puse pe cote de minimum 1.60 in sistem single va permite sa fiti pe plus la o rata de 1/2 (un pariu pierdut la doua castigate, o rata MULT mai acceptabila).

In cazul 2: Daca ati castigat, de ce ati schimbat strategia? Fie jucati alte cote (care iata ca nu ies) fie jucati alte mize si ajungeti in cazul 1. Strategie corecta: jucati sistemul care v-a adus profit pana acum. Il schimbati daca chiar trebuie, iar cel nou e pe baza de experimente la inceput, pe mize mai mici, cu o banca pe care sunteti dispus sa o sacrificati pe altarul "cercetarii".

In cazul 3: Si totusi... ce este acela un bilet? :) O intrebare prosteasca si totusi nu. Miza voastra se inmulteste cu prima cota, apoi rezultatul cu a doua, noul rezultat cu a treia cota etc. In traducere: miza este jucata "all-in" pe pariul urmator, si urmator, si urmator. All-in. Pana cand ar merge lantul castigator al "all-in"-ului? Daca ati juca live, ati juca la fel, cu 'all-in"? Ma indoiesc (daca chiar faceti saltul de la speranta la planificare). Daca ati juca meciurile de pe bilet, pe rand, vazand cum miza aceea initiala devine tot mai mare, in fata ultimului pariu din lista biletului ati mai avea curaj sa jucati noua miza? Sau v-ati multumi cu profit mai mic dar "ce e in mana nu-i minciuna"? Daca din 1 euro stiti sa faceti 4, in 3 pasi, stiti sa faceti 4000 din 1000, tot in 3 pasi? Strategie corecta: daca pierdeti la un meci pe un bilet, inseamna ca pe acel bilet ati avut un meci in plus fata de cat era necesar. Daca pierdeti la un gol, inseamna ca ati avut pe bilet un gol in plus sau in minus fata de cat trebuia. Daca pierdeti la doua meciuri pe bilet din 5, inseamna ca biletul trebuia sa contina 3 meciuri. Daca biletul urmator de 3 meciuri pierde la un meci, inseamna ca biletul ulterior trebuie sa contina doar doua meciuri. Daca si acela pierde, urmatorul bilet va fi un single. Daca si cu single-uri pierdeti, inseamna ca v-ati platit cursurile de parior profesionist dar nu veti absolvi niciodata: v-ati distrat destul la pariuri sportive.% Procentele de % Profit si de % Pierdere %

Autor - Toro - Saturday, January 28, 2012
Am observat ca multi prieteni, cunoscuti, amici si si mai multi necunoscuti :) de-ai mei isi exprima regretele, frustrarile si mai ales pierderile in urma plasamentelor la jocul live. Mi-am adus aminte de pierderile mele de la live din trecut, si m-am gandit sa pun pe hartie strategia care m-a salvat pe mine acum de la pierderile viitoare :).

Voi vorbi despre pariuri ca despre investitii, pentru ca eu personal asa le vad. Sunt investitii cu profit, adica bune, sau proaste, adica cu pierdere. Exista trei feluri de castiguri din aceste 'investitii'
- castigurile care pot asigura un salariu lunar
- castigurile periodice si constante, dar mici cantitativ, de tip suplimentare de venit
- castigurile inconstante, ocazionale, de tip "bani de buzunar".

Cine nu se incadreaza intr-una din categoriile de mai sus este clientul ideal al caselor de pariuri si donatorul de fonduri [si] pentru cei castigatori. Acesti donatori trebuie sa schimbe ceva in ceea ce fac, daca vor sa isi schimbe statutul. Exista noroc la meciuri, la un pariu, exista sansa, exista si stiinta/cunostinte, si pentru ca toate acestea exista, trebuie sa ne luam masuri ca ele sa lucreze in profit si nu in pierdere.

Cum?
In primul rand, asa cum nu ne cumparam orice laptop, ci unul in functie de ce vrem sa lucram pe el, asa cum nu mancam orice, ci ceea ce avem pofta, tot asa nu plasam mizele oricum, oriunde si oricat. Exista sporturi care se joaca mai bine la live, recte cele extrem de dinamice, unde rezultatul se schimba [poate] de la minut la minut, sau se poate intoarce chiar si in ultimele 30 de secunde (exemplu: hochei si baschet), si exista sporturi unde se poate prognoza un anume trend inainte de inceperea jocului.

Primul pas consta deci in stabilirea procentului de joc pentru live si pentru alte strategii. Exemplul meu, potrivit pe stilul meu, pe cunostintele meleeste descris mai jos. Nu va recomand sa il adoptati 100%, ci sa il adaptati - adica sa va autocunoasteti, sa faceti pasul acesta de a va impune un set de reguli de conduita. De buna pariere.

Stabilim un fond de investitii de 100 de lei, $, euro. Eu am divizat acest fond astfel:
- 10% (10$) este pus deoparte pentru strategia piramidala (care atunci cand ajunge la 10$ profit este jucata mai departe strict din profit, iar cei 10$ sunt pusi la pastrare pentru o reincepere ulterioara a piramidei).
- 40% este pentru plasamentele live
- 30% este pentru bilete "offline", combo-uri puse inainte de inceperea meciurilor
- 20% este fond de rezerva, de suplimentare (cei 20% adica 20$ devin un nou fond in cazul pierderii vreunei banci).

Cei 40% (40$) pentru plasamentele live sunt banca din care calculam procentajul fiecarui plasament: 5-8% pentru fiecare pozitie deschisa. Pentru ca exista noroc, sansa, meciuri cumparate, offside-uri nevalidate etc., un procentaj mai mare alocat unui pariu va duce la epuizarea bancii. Asadar, 2-3.20$ la live poate duce in 2-3 zile de lucru la un profit de 20-50%, care fie poate fi retras conform regulii Vader-Twenty, fie poate fi distribuit catre "offline", fie poate fi adus la marirea bancii.

Cei 30% (30$) destinati biletelor sunt alocati in acelasi stil. 8% pe bilete cuprinzand pariuri mai usor de atins, si 5% pe cote mai 'grele', adica pariuri mai greu de atins (dar nu imposibile). Sunt doua mentiuni de facut aici:
a) o cota mica nu inseamna un pariu mai facil [am amintit la rezolutiile lui 2012 de cum se pot "falsifica" unele cote]. Cotele sunt facute sa asigure profitul casei indiferent de rezultat: asadar vorbim de contabilitate primara, nu de adevaratele sanse de castig ale unei echipe sau alta. Iata o explicatie partiala:
http://answers.yahoo.com/question/index?qid=20080824113025AArMGwu A bookie is just that.. He/She books stuff..They make their $ off of % of the bets (cheese) That's why there is a point spread. The bookie wants the same amount on each team. You bet $110.00 to win $200.00. Just before a game/race bookies are scrambling to get their bets even.. they want the amounts the same on each team.
b) un meci pe bilet inseamna matematic 50% sanse de castig. Doua meciuri pe bilet - si sansele se reduc proportional. Numarul pariurilor incluse pe un bilet nu trebuie sa depaseasca 4 evenimente. "Avioanele" sunt permise, dar cu miza % mult mai mica, si sub rezerva ca sansele de castig (adevarate) sunt mult mai mici.

Asadar, desprindem doua concluzii:
1. Cand auziti/cititi despre diverse persoane ca deplang (sau chiar sunt furiosi si injura la) pierderea unui bilet cu miza >8% sau cu mai mult de 4 meciuri jucate il puteti cataloga pe prietenul vostru drept "donator".
2. Aceasta strategie nu lasa loc (din fericire!) pariurillor de tip "all-in".

Succes!Rezolutiile lui Toro pentru 2012 [editat]

Autor - Toro - Saturday, January 14, 2012
Dupa aproape doua saptamani de rumegat gandurile bahice din noaptea scurta dintre ani, am transcris pe hartie ce a ramas din 2011, si ce trebuie sa fie 2012 pentru un parior profesionist. In umila mea opinie. Nu ca eu as fi unul, dar ma tot straduiesc sa devin :). Si probabil ca daca imi voi respecta in 2012 cele 3 reguli de mai jos, voi avea sanse clare de a-mi accepta statutul de "Om Pe Un Mare Plus".

2012 aduce programe condensate in fotbal, pentru campionatele ale caror tari sunt participante la Euro 2012. Mai este si Olimpiada. In tenis, liderii dau semne de slabiciune, iar scaunul lor se clatina. Trebuie asadar sa fim atenti la o cernere a obiectivelor pentru echipele mari, la fotbal, si la o auto-multumire a granzilor, per ansamblu, care poate sa coste. Nu pe ei, ci pe noi, la portofel. Pe langa decalog, pe care noi veteranii il avem scris in fiecare colt al mintii, adaug 3 deziderate pentru 2012. Concret:

1. Disciplina. Am spus in nenumarate randuri ca absenta disciplinei ne duce la faliment. Indisciplina invita lacomia sa ne controleze mintile si click-urile. In 2011 mi-am incalcat de nenumarate ori propriile reguli, scazand teribil balanta din cont de cateva ori. Sindromul Harap Alb stie de ce. 2012 trebuie sa fie un an in care voi juca atent, cu regulile-mi scrise mare in fatza ochilor. Vorbesc aici de numar limitat de "pasi de piramida", de jocul la acoperire, de pastrarea procentului de 5% din banca initiala pentru plasamente, indiferent de cresterea ulterioara a bancii (si cand banca scade sa pastrez procentul de 5% din noua banca). Doua cuvinte le am taiate din vocabular iar in 2012 ele dispar complet din orice rabufnire de orgoliu:  RE CU PE RA RE      si     ALL - IN.      Cu cele doua cuvinte casele de pariuri isi inzecesc veniturile in fiecare zi. Ghici de unde vin banii.

2. Filtru. In 2011 am intrat periodic pe forumuri si diverse site-uri de predictii pentru a vedea ce idei au altii. Adeseori am plasat banii mei fara o analiza proprie si foarte atenta pe pronosticurile altora. 2012 va insemna un numar mai mic de meciuri jucate, un numar mai mic de pariuri jucate, iar cele ce vor fi jucate vor avea girul Neuronului-Sef dupa ce intreaga armata de sinapse a procesat tot ce era procesabil cu privire la acel meci. 2012 va insemna automat fuga de turma. Nu tot ce zboara se mananca si nu orice cui pe cui se scoate.

3. Diversificare. Este cuvantul de ordine rezultat din fuga de turma. Turma arunca bani pe piatza pariurilor si astfel dirijeaza scaderea si cresterea cotelor. Scaderea/cresterea nu sunt intotdeauna logice (reflecta doar contrabalansarea fireasca a balantzei contabile a casei de pariuri respective, care urmareste profitul indiferent de rezultatul unui meci).
e.g. Chelsea-Sunderland: Chelsea solist e 1.44, cand incepe meciul cota ajunge la 1.33 pentru ca boborul a pariat pe renumele/brand-ul care e Chelsea... Intre 1.44 si 1.33 nu inseamna ca Chelsea a mai marcat vreun gol la antrenamentele oficiale de dinaintea meciului sau a mai butonat ceva inspre victorie, nu inseamna ca bet365 sau alta casa de pariuri a avut brusc o revelatie asupra cotei corecte (o doare undeva, casa de pariuri vrea doar profit si nimic altceva), ci inseamna pur si simplu ca un volum mare de bani e in piatza inspre Chelsea solist; iar daca Chelsea castiga - ei bine pierderea casei de pariuri trebuie deci sa tinda spre zero. Iar asta se poate intampla numai prin scaderea cotei (echilibrarea balantzei contabile). Nu inseamna ca profesionistii mizeaza pe Chelsea - daca din 100 de pariori 90 ar fi profesionisti si cei 90 ar paria pe Chelsea, casele de pariuri ar da faliment a doua zi. Ghici cine sunt cei 90% dintre pariori care pun banii pe Chelsea.
De retinut: bookmakerii nu sunt/nu devin neaparat realisti cu privire la sporturi (cote corecte, favoriti reali etc.), ci doar CONTABILII firmei pentru care lucreaza. Turma va trambitza pe forumuri si diverse site-uri aceste alegeri, angrenand alti bani aruncati in piata in acea directie - care nu intotdeauna este directia logica/fireasca de evolutie a unui meci. 2012 inseamna asadar lupta impotriva cotelor false. O cota falsa ia automat mintile, ducand la cele doua cuvinte interzise de Regula 1. Bookmakerii nu mai judeca nici ei dupa cine pana la urma ramane favorit si in ce masura, ci dupa ce varianta de cote le asigura lor balantza pe plus, vizavi de graficul pariurilor deja inscrise.

Pentru a avea castig, e nevoie astfel de diversificare catre pariurile cu putini bani in piatza, pariurile-nisha, asadar pariurile ramase "neinfluentate" de actiunea maselor. De multe ori aceste pariuri ofera si cote mai bune. Regula 3 + regula 2 aduce automat demascarea "cotelor false" - si deci evitarea unei cote mici care va pierde, si selectarea unei cote mari, riscanta in ochii maselor, dar normala in mersul jocului. Diversificarea nu merge doar pe orizontala (in cadrul aceluiasi meci) ci si pe verticala, batatorita evident de Regula nr.2: alte sporturi, alte pietze geografice.

Atat, simplu si la obiect - adica la buzunar.
Asa sa imi ajute minutul 90+, ultima aruncare libera, ultima linie dreapta si ultimul ghem din seturi.


Piramida lui Toro

Autor - Toro - Monday, December 19, 2011
Suna pompos dar asa este. Un sistem banal, dezvoltat de catre cineva candva undeva... un sistem "piramidal" in care toate intrarile sunt imediat reinvestite.

Nu imi place termenul, pentru ca atunci cand zici 'piramida' te gandesti la ceva mult la baza, jos, care se imputineaza in sus - iar legatura cu pariurile nu e asta. E faptul ca daca incepi cu o banca de 10 lei, euro, dolari, poti ajunge in 6 luni la un frumos cadou de Craciun sau de concediu. Sunt cateva idei in domeniu, unele bine argumentate de Lord Vader aici, vorbind despre piramida lui, altele discutand ideea ca un pas trebuie facut dintr-un combo. Adevarul e ca toti avem dreptate: stilul trebuie sa si-l aleaga si sa si-l descopere, de fapt, fiecare.

Iata Piramida lui Toro’:

++++ banca initiala 10$
++++ banca suplimentara 30-50$ (pe post de antinevralgic in caz de pierdere a bancii initiale).
++++ dupa ce ajungem la 30-50$ sau alta suma confortabila, banca initiala obligatoriu se retrage. Ca sa nu murim cu fofoloanca si strumeleagul la vedere, vorba aia.
++++ daca socotim 3-5 meciuri pe zi jucate, de la 10$ (sau de unitati jucate) se ajunge la 20,000 in maxim o luna (pasul 100).

- se joaca doar 3-5 meciuri pe zi. Nu e vorba de ratzia de succes. E vorba ca uneori oferta e slaba, alteori trebuie sa nu supraincalzim neuronul, sa nu fortzam mana norocului si mai ales sa ne autoimpunem o anumita disciplina de a nu deraia de la o regula odata stabilita. Stiti de fapt unde bat: dupa un castig important, pe multi pariori ii cuprinde "Sindromul Harap Alb" cu care ajung sa piarda si ce nu au. Deci, cheia este rabdarea si disciplina. Asa cum spuneam si in indreptarul de pariat tenis live (mai tineti minte?).

- se joaca numai fotbal. Nu ca altceva nu ar merge, dar asta joc eu. Acesta e stilul meu. Nu tenis, nu volei, nu altceva (decat daca doriti sa va faceti alte reguli, repet - eu doar mentionez care sunt ale mele). Se joaca fotbal pentru ca e un sport in care pariul jucat nu depinde numai de un singur om/o singura variabila. Un jucator de tenis poate prinde o zi infecta - un jucator de fotbal daca nu da randamentul scontat este schimbat.

- se joaca pariul cel mai sigur (daca este oare vreunul pe lumea asta) din fotbal: over 0.5 total goals. Sau uneori pe gol marcat (in cazul favoritelor certe). Cota care imi place mie pt. acest exercitiu variaza intre 1.05-1.18. Povestea cotelor e lunga, ma rezum aici sa zic un lucru: Cotele mele arata viziunea agentiilor de pariuri vizavi de formatiile care au atac bun si joaca un meci in care este foarte clar ca au interes sa inscrie. Factorul motivational este important.

- se aleg meciuri la care sunt sanse sa se inscrie macar un gol. Adica in special campionatele din Croatia, Germania (toate ligile), Anglia, Irlanda, Scotia, Belgia, Olanda. Cum alegem? Studiem echipele in foame de puncte. Acestea vor sa inscrie. Studiem meciurile echipelor cu istorie si orgoliu. Acestea vor sa inscrie ca sa isi apere orgoliul. Studiem de unde vin banii. Echipele angrenate in lupta pentru Europa vor sa inscrie. Ne facem agenda de cu seara pentru a doua zi: ce meciuri avem in vizor, la ce ore sunt, intram, ochim, lovim, iesim.

- nu conteaza cu ce bani pleci la drum – eu am stricat 2 piramide ajunse la 85$ caci m-am abatut de la reguli si am pariat pe tenis sau alte sporturi unde eu nu sunt stapan pe situatie, si am pierdut. Conteaza sa iti pastrezi linia: in medie 3-5 meciuri in care sa se inscrie. Atat. Puteti paria o data pe zi, sau de 10 ori pe zi. Nu sariti calul. Odata plecati cu 10$, observati ca la fiecare 10 pasi (deci sa zicem la 2-3 zile) dublati banii. Ganditi-va daca este vreo banca in lume care va ofera vreo dobanda asemanatoare.

- daca retrageti o parte din bani, va linistiti sa nu dati in stress inutil. Ceea ce e foarte recomandabil. Trebuie sa lucrati pentru linistea voastra.

- Exercitiul merge pana la pasul 100. De la 101 incolo v lucrurile se simplifica. Pariati in continuare in acelasi stil si la pasul 80 ajungeti la aproape 500$. Adica dupa inca o saptamana (deci sa zicem maximum 3) las fantezia sa zburde. Puteti continua pana la pasul 100si cat vreti voi. Bet365 spre exemplu seteaza limitele in functie de cota: va lasa cu o miza mai mare daca puneti pe o cota mai mica. Pana considera ei ca v-o luati in cap.

- Regula de aur: disciplina. Puneti 10$/euro ACUM deoparte. Uitati de ei. Chiar daca puneti doar UN SINGUR pariu pe zi, ghiciti ce cadou frumos aveti de Craciun. Asta in varianta minima de joc/castig. Puneti pariul si apoi vedeti-va de treburile zilnice. Continuati a doua zi.

 

Reguli de buna purtare:
- nu va abateti de la ce v-ati propus. Nici atunci cand suna prea bine ca sa va puteti abtine. Ati zis fara tenis, atunci nu puneti tenis. Daca ceva vi se pare a fi un “sure bet”, sanse sunt sa nu fie.
- daca pierdeti, nu mergeti “la recuperare” ci revizuiti regulile autopropuse.
- daca pierdeti, in cazul in care ati retras in prealabil banca initiala, inseamna ca de fapt nu ati pierdut nimic. Nu e cazul deci sa epatati cu injuraturi.
- o echipa sau alta nu joaca brusc mai timorat daca voi sunteti la pasul 115 in loc de pasul 3. Ca atare, focul e NUMAI la voi. Daca va ganditi ca un pariu de 100$ e diferit de un pariu de 1000$ inseamna ca presiunea banului va orbeste. Eliberati-va de stressul mizei retragand cat mai repede banca initiala din profitul primelor zile.
- dusmanul de moarte sunteti voi insiva. Digerati esecurile atunci cand apar, asumati-va erorile in analiza unui meci/campionat, ridicati-va si luati-o de la capat.
- faceti pressing la cote in stil moderat: puneti la inceputul meciului pe 1.05, in min.15 pe 1.062, min.20 pe 1.071, min.30 pe 1.083, si atentie ca riscati deja din min. 40-46 la cote 1.20-1.22. Nu va lungiti pe meciuri care arata 0-0 in min. 50… evitati-le. Chiar daca e cota mai mare. Poate ca nu iese si ramaneti cu unghia bagata in gat si cu gatul in gard.
- daca chiar v-ati riscat la pariuri in mijloc de meci (cote mai mari), si ati dublat banii pe ziua respectiva, opriti-va. Retrageti-va in glorie si savurati succesul zilei. Da bine la psihicul de a doua zi.
- si inca ceva la final: ati pierdut la pasul 15? Ati pierdut cel mult 10$ (daca nu i-ati retras deja). Ati pierdut la pasul 115? Ati pierdut cel mult 10$, daca -din nou- nu i-ati retras deja.

Exemplul piramidei mele este de 100 de pasi, pleaca de la banca initiala de 10 euro (pe care ii retragem cat mai repede din profitul obtinut) si exprima castigul pe cote de 1.08 (am luat ca exemplu o cota mica tocmai pentru a arata lungima "maxima" a parcursului).

Pas Miza Cota Castig
1 10.00 1.08 10.80
2 10.80 1.08 11.66
3 11.66 1.08 12.60
4 12.60 1.08 13.61
5 13.61 1.08 14.70
6 14.70 1.08 15.88
7 15.88 1.08 17.15
8 17.15 1.08 18.52
9 18.52 1.08 20.00
10 20.00 1.08 21.60
11 21.60 1.08 23.33
12 23.33 1.08 25.20
13 25.20 1.08 27.22
14 27.22 1.08 29.40
15 29.40 1.08 31.75
16 31.75 1.08 34.29
17 34.29 1.08 37.03
18 37.03 1.08 39.99
19 39.99 1.08 43.19
20 43.19 1.08 46.65
21 46.65 1.08 50.38
22 50.38 1.08 54.41
23 54.41 1.08 58.76
24 58.76 1.08 63.46
25 63.46 1.08 68.54
26 68.54 1.08 74.02
27 74.02 1.08 79.94
28 79.94 1.08 86.34
29 86.34 1.08 93.25
30 93.25 1.08 100.71
31 100.71 1.08 108.77
32 108.77 1.08 117.47
33 117.47 1.08 126.87
34 126.87 1.08 137.02
35 137.02 1.08 147.98
36 147.98 1.08 159.82
37 159.82 1.08 172.61
38 172.61 1.08 186.42
39 186.42 1.08 201.33
40 201.33 1.08 217.44
41 217.44 1.08 234.84
42 234.84 1.08 253.63
43 253.63 1.08 273.92
44 273.92 1.08 295.83
45 295.83 1.08 319.50
46 319.50 1.08 345.06
47 345.06 1.08 372.66
48 372.66 1.08 402.47
49 402.47 1.08 434.67
50 434.67 1.08 469.44
51 469.44 1.08 507.00
52 507.00 1.08 547.56
53 547.56 1.08 591.36
54 591.36 1.08 638.67
55 638.67 1.08 689.76
56 689.76 1.08 744.94
57 744.94 1.08 804.54
58 804.54 1.08 868.90
59 868.90 1.08 938.41
60 938.41 1.08 1,013.48
61 1,013.48 1.08 1,094.56
62 1,094.56 1.08 1,182.12
63 1,182.12 1.08 1,276.69
64 1,276.69 1.08 1,378.83
65 1,378.83 1.08 1,489.14
66 1,489.14 1.08 1,608.27
67 1,608.27 1.08 1,736.93
68 1,736.93 1.08 1,875.88
69 1,875.88 1.08 2,025.95
70 2,025.95 1.08 2,188.03
71 2,188.03 1.08 2,363.07
72 2,363.07 1.08 2,552.12
73 2,552.12 1.08 2,756.29
74 2,756.29 1.08 2,976.79
75 2,976.79 1.08 3,214.93
76 3,214.93 1.08 3,472.12
77 3,472.12 1.08 3,749.89
78 3,749.89 1.08 4,049.88
79 4,049.88 1.08 4,373.87
80 4,373.87 1.08 4,723.78
81 4,723.78 1.08 5,101.68
82 5,101.68 1.08 5,509.81
83 5,509.81 1.08 5,950.59
84 5,950.59 1.08 6,426.64
85 6,426.64 1.08 6,940.77
86 6,940.77 1.08 7,496.03
87 7,496.03 1.08 8,095.71
88 8,095.71 1.08 8,743.37
89 8,743.37 1.08 9,442.84
90 9,442.84 1.08 10,198.27
91 10,198.27 1.08 11,014.13
92 11.014.13 1.08 11,895.26
93 11,895.26 1.08 12,846.88
94 12,846.88 1.08 13,874.63
95 13,874.63 1.08 14,984.60
96 14,984.60 1.08 16,183.37
97 16,183.37 1.08 17,478.04
98 17,478.04 1.08 18,876.28
99 18,876.28 1.08 20,386.38
100 20,386.38 1.08 22,017.29

Succesul acestui sistem depinde de taria jucatorului de a pune acelasi pariu indiferent de miza - fie 10$ fie 1000$.

Succes!

Strategii Betfair (2). 12 studii de caz

Autor - Toro - Monday, December 12, 2011
Am facut o pauza in inscrisurile noastre de la Tabla vetbets pentru ca am vrut sa adunam mai multe concluzii dupa o prima jumatate de sezon de trading in fotbal american, tenis si fotbal.
Iata mai jos o mica lista de 12 exemple utile.

1. Fotbal american: Rams @ Giants. Strategia de asteptare.
Cazul clasic de green booking. Am mizat pe Giants cand conduceau in meci, dar timp pentru rasturnari de scor mai era. Observati cotele mici in pariurile selectate. Pe masura ce apararea gazdelor a dat roade si a recuperat mingea, cota a scazut. Indeajuns pentru a face Lay si a merge mai departe la alt meci, alt profit.


2. Fotbal: Petrolul-Chiajna. Strategia de restabilizare.
Un meci care a avut goluri neasteptate. Un joc ce prevestea un "Under", dar care a adus multe goluri. Pariul initial de Back pe under 4.5 a fost dat peste cap. Cota de Lay a fost mare, si faptul ca jocul s-a domolit ne-a permis totusi sa stabilizam situatia. La Betfair, este cruciala vizionarea meciului, pentru a stabili de unde sufla vantul. Si chiar daca ati facut Back la ceva si cota creste, pariul nu e pierdut. Daca jocul devine tern, ca in cazul de fata, mai faceti Back inca o data la cota noua (mai mare), si apoi Lay la o cota mai mica decat media cotelor de Back (daca bifati "Av.odds" Betfair va ajuta sa aflati repede unde sunteti). Aceasta strategie da roade la meciuri care tind sa se domoleasca pe masura ce trece timpul.
3. Tenis: King-Bartoli. Miza gresita pe favorit -atentie sporita.
Bartoli a avut o cota foarte mare in acest meci, si nu degeaba. A cedat cu 0-2. Am facut Back si lucrurile mergeau prost. Cota ei tot crestea, mai ales dupa ce Vania a luat primul set.

Am reusit sa profitam intr-o fractiune de secunda in setul doi cand Marion era aproape sa faca break - cota ei a scazut rapid, am putut face Lay ca sa ne asiguram, si am mers mai departe. Tenisul, asadar, este unul din sporturile excelente pentru trading, datorita fluctuarii cotelor in functie de cine serveste si cine este aproape de un break.


4. Fotbal: Gotheborg-Hacken. Profitul din scurt.
Acest exemplu ilustreaza cum se poate face profit mic dar rapid, doar din trecerea timpului. Este 2-2, minutul 65. Facem Back pe egal, pentru ca jocul este oprit din cauza unei accidentari. Cota 2.1.

Jocul se reia dupa 2-3 minute, in min. 68: cota pentru egal scade, pentru ca desi aceste minute pierdute vor conta pentru prelungiri, mentalitatea jucatorilor este ca suntem mult mai aproape de final (probabilitatea egalului e mai mare) decat eram in minutul 65. Am facut Lay pe egal si am mers mai departe.


5. Fotbal: Petrolul-Dinamo. Anticiparea.
Back pe Dinamo in min. 40, la scorul 0-1.
Cand scorul ia proportii, castigul e facil. la 0-2 in min. 47, cota de Lay este de 1.05, si o selectam pentru a ne debloca miza initiala.


Este de observat ca piata a stat sus pentru Dinamo chiar si la 0-2 in min.63. Asta ne spune ca au fost multi indecisi, care s-au hotarat tarziu sa puna bani pe Dinamo.


Apoi, alta piata, cea a primei reprize. Back pe Dinamo imediat dupa gol. Apoi Lay catre minutul 40 cand cota scade.


6. Fotbal: Rennes-St.Etienne. Alta strategie de restabilizare.
E 1-1, min.85. Gazdele ataca si rateaza, iar oaspetii lanseaza contraatacuri taioase. A fost un meci in care cotele au "dansat" in consecinta. Am avut un Back timpuriu pe Rennes, la cota mica. In acelasi minut, am facut un Lay scurt pe Rennes la 5.2, iar apoi un Back de completare, tot pe Rennes, propunand chiar cota de 7.2 (cand cota curenta era 7.4) pentru a fi siguri ca pariul e acceptat imediat de cineva. Pariul initial a fost recuperat cu profit.
7. Fotbal: Gefle-Kalmar. Strategia pentru meciurile echilibrate.
In min.20 am facut Lay pe egal, la 3.35. Asteptam sa se inscrie, nu conteaza cine da gol. Imediat cum se da un gol, cota pentru egal creste, si putem face Back in tihna.
8. Fotbal: Dresda-Frankfurt. Red book cu falsul favorit.
Dresda a fost vazuta ca favorita la casele de pariuri. A inceput bine sezonul, acasa facea meciuri incredibil de bune pentru nivelul echipei. Meciul cu Eintracht a fost foarte disputat. Am facut Lay pe egal, la 3.2, apoi Dresda a deschis scorul. Am facut Back pe egal, la ~6.0, si totul era ok. Greseala a fost ca nu m-am multumit cu atat. Am mizat pe 1X facand Lay pe oaspeti, la 1-0, gandindu-ma ca vor astepta pauza pentru a reschimba abordarea meciului si ca timpul va curge in favoarea gazdelor. Nu a fost asa: oaspetii au egalat dupa 4 minute, si pana la pauza au si preluat conducerea. Observand jocul tern al Dresdei din repriza secunda, am reusit sa diminuez pierderea pe final.
9. Fotbal: Man.United-Basel. Acopera-te intotdeauna!
Acest meci este cireasa de pe tort, daca este sa vorbim despre strategiile Befair. Este unul din acele meciuri care subliniaza din plin regula numarul 1: indiferent de scor, acopera-te! Am incalcat aceasta regula, si am decis sa postez exemplul (negativ), pentru a ilustra nevoia de acoperire. Fanii fotbalului nu vor uita acest meci: ManU conduce cu 2-0, e egalata, Basel face chiar 2-3, iar gazdele egaleaza pe final. Eu am facut Lay la egal, iar la scorul de 2-0, cota pentru Back la egal era de 40. Concluzia este ca nu m-am acoperit, o puteti vedea si in imagini.


Cotele la scorul de 2-0:


10. Tenis: Petzschner-Nishikori. Recuperarea mizei.
Cand lucrurile nu merg cum te astepti, nu e bine. Nishikori nu era favorit aici, si a jucat foarte bine. Miza pe favorit -Petzschner- s-a dovedit neinspirata. Am putut-o recupera abia spre finalul setului doi, cand Petzschner a avut o ratacire si a jucat mai incisiv. Red book-ul initial a fost inverzit.
11. Baseball: Tigers @ Yankees. Alta strategie de restabilizare.
Duelul greilor, Sabathia vs Verlander. Este primul meci din play-off, se joaca in New York, a plouat toata ziua. Toti se asteapta ca Yankees sa inceapa cu dreptul, inclusiv eu. Primul inning si stadionul amuteste. Este 1-0 pentru Tigers si cotele se schimba. Am facut Back pe Yankees si acum privim cum cota lor creste. Trebuie reajustat din mers. Iata situatia - ce se da: bani pusi pe Yankei in doua feluri, care se pare ca sunt pierduti. Ce se cere: recuperarea mizei.

Pasul 1. Facem imediat Lay pe oaspeti (la o miza mai mica). Ploua torential, Sabathia arunca, jocul va fi oprit dupa ce termina Sabathia de aruncat. Greu de crezut ca Tigers mai puncteaza, mingea abia se vede. De ce facem Lay pe oaspeti? Cand revin yankeii la bata, cota oaspetilor va creste - un mic profit va fi generat de aici, pentru recuperarea mizei initiale).


Pasul 2. Yankeii revin la bata. Egaleaza. Facem Back pe Tigers si Lay pe Yankei si restabilizam (Lay-ul ultim pe yankei e la suma mai mica, pentru a face profit mai mare in caz ca yankeii castiga). Am profitat de vreme pentru a inverzi situatia initiala. Daca Yankeii nu egalau, continuam cu Lay/Back pe Detroit pana recuperam miza initiala complet.


Alternativa: profitand de diferenta din piata dintre Back si Lay la Tigers 2.38/2.54, puteam propune o cota mai mare pentru Back pe oaspeti, 2.52 in loc de 2.3, asteptand ca jocul sa o faca atractiva. La 1-1, daca nu se mai inscria, pe masura ce timpul trece, cota oaspetilor crestea, pe considerentul ca gazdele vor avea avantajul inning-ului 9.


Este bine intotdeauna sa revedeti perechile de cote, pentru a vedea unde obtineti profit mai mare: urmariti imaginea de mai sus, si pe cea de mai jos. Cea de mai sus se bazeaza pe Back pe Detroit, cea de mai jos pe Lay pe New York (deci acelasi lucru, ca Detroit castiga), dar cea de mai jos aduce un profit mai mic in caz ca Detroit pierde (5.49 sus versus 4.22 jos). Vom mai starui pe viitor asupra acestui ultim aspect.


12. Tenis: Arvidsson-Kvitova. Profit prin mize inegale pe cote inverse.
Incheiem apoteotic cu un exemplu de poveste, despre ceea ce este cel mai greu la Betfair: cum sa ai profit desi cota Lay este MAI MARE decat cota Back.
Kvitova pleaca favorita. Incepand cu break (este 0-2 in primul set), ne lasa sa facem doua perechi de Back/Lay. Observati perechea de cote de la Arviddson (cotele fluctueaza de la minge la minge) si mizele diferite:


Este deranjanta inegalitatea profitului in cele doua variante ale meciului, asa ca incepem sa ne jucam, luand victoria lui Arvidsson atunci cand Kvitova e favorita. Profitul se inverseaza:


Se face 5-6, si mai facem o pereche de Back/Lay pe Sofia, prin care egalam profitul, cu mize diferite:


Kvitova cedeaza in tiebreak, dar ia setul 2. Setul 3 e de povestit nepotilor. Kvitova are o cadere inexplicabila, cedand pe final doua breakuri. Sofia serveste la 2-3, ia serva, si de la 3-3 castiga tot:


Forumul Betfair al meciului este plin de comentarii acide la adresa Kvitovei.


Cota ei scade repede, si Kvitova nu da semne de revenire, este momentul pentru o miscare cu mize diferite, pentru a trece  maxim de profit ce se mai poate face de partea Sofiei: la cotele de pe ecran, facem si Back si Lay: cu miza dubla pe Back.Exemple de trading de succes sunt destule. Unele chiar foarte recente. Am incercat sa oferim cateva idei destul de diversificate, din mai multe sporturi, pentru a sublinia faptul ca se poate face profit chiar si cand pariul initial este practic necastigator: ceea ce nu se poate face la casele online sau offline de pariuri.

Vom reveni, oricum, in pauza de iarna, cu accentuarea uneia sau alteia dintre strategiile prezentate sumar acum.Si vom face o clasificare a tipurilor de meciuri existente, urmand sa stabilim o strategie pentru fiecare tip de meci.

Succes!


Strategii Betfair (1). Cum se profita de dinamica unei cote

Autor - Toro - Wednesday, November 02, 2011

Intram in paine. Incet, dar sigur. Ca sa vorbim despre strategii concrete la trading pe Betfair, este nevoie sa intelegem exact mecanismul cotelor - de ce cresc si scad - si cine sunt castigatorii respectiv pierzatorii. Punctam, asadar, ultimele idei de teorie si haideti sa vedem si cum arata ele puse in practica.

Cum cresc si scad cotele?
La Betfair, totul se invarte in jurul ideii de cerere si oferta. Desi meciul Man.Utd-Man.City (la care ne refeream in materialul Betfair 2 de la Lectii) nu a inceput inca, in timpul redactarii acestui material cota pentru egal a scazut de la 3.45 cat era in exemplul de mai sus la 3.35. Cum? Observati ca dedesubtul fiecarei cote este o suma in $. Este suma de bani tranzactionabila pe cota respectiva. Cand a fost cota 3.45 oferita pentru Back, pariorii au cumparat-o. Cand s-a epuizat oferta (cifra de dedesubt a ajuns la 0$), a venit randul cotei imediat inferioare sa fie promovata drept “cea mai mare cota”. Daca in acel moment venea cineva in piata sa faca Lay la 3.45 deci sa ofere practic in continuare cota de 3.45 pentru Back, atunci cota de 3.40 “fugea” inapoi pe locul 2 si piata era in continuare sustinuta la 3.45. Cum nu s-a intamplat, cota a scazut la 3.40. Cand si aceasta s-a epuizat si nu a putut fi sustinuta, s-a ajuns la 3.35. Cerere si oferta. La fel, se poate epuiza oferta de 3.50 pentru Lay, iar cota 3.50 sa fie luata de cineva care a facut Lay la 3.50, deci a propus pietii cota 3.50 pentru Back. Piata se duce astfel in sus, si nu in jos.

Dar asta nu inseamna ca voi nu puteti sa propuneti o cota a voastra. E cota 3.35 acum pentru Back la egal? Dati clic, si introduceti cota proprie in dreapta, in tab-ul “Place Bets”. Sa zicem 3.55. Odata ce ati plasat aceasta oferta pentru Back, adica vreti sa cumparati egalul, dar la 3.55, oferta voastra va fi afisata in partea de Lay, la cota 3.55. Pentru ca cineva sa faca Lay, adica sa parieze impotriva egalului, acceptand cota voastra, 3.55. Cand se va intampla aceasta? Nu imediat, caci piata e la 3.35/3.40, cum spuneam. Pariul vostru va fi afisat momentan ca “unmatched”, pentru ca nu s-a gasit inca vreun comparator (daca piata e la 3.35, adica daca lumea vinde egalul cu 3.35 acum, nu e nimeni dispus sa va vanda voua cu 3.55 riscand astfel sa va plateasca mai mult decat e nevoie -liability- in eventualitatea in care se termina egal si castigati). Dar in functie de cursul jocului si de evolutia pietii, la un moment dat cota voastra se poate sa fie cumparata de cineva. Puteti pleca de la calculator, reveni peste 5 minute sau cu 10 minute inainte de meci, si sa gasiti pariul vostru ca fiind “matched”. Si daca propuneti o cota care nu se afla momentan in plaja de cote afisate (sa zicem un 3.90), fiti convinsi ca Betfair a retinut pariul vostru, si aceasta oferta va fi afisata la momentul corespunzator, daca piata va ajunge la pragul de 3.80-4.00 (Betfair afiseaza doar trei cotatii pentru Back si trei pentru Lay).

“Nu inteleg cum, cine, ce cumpara si de ce”
Pentru aceia dintre voi care inca mai aveti neclaritati, reamintiti-va metaforele de la inceput. Cand mergeti la piata, cautati marfa cea mai buna la pretul cel mai bun. Pentru a cumpara rosii, cineva trebuie sa vi le vanda. Cand vreti sa cumparati dolari, cautati cursul cel mai bun. Iar daca vreti sa faceti profit din tranzactionarea lor, cautati o casa de schimb care sa vi-i vanda la cursul cel mai mic, si un comparator la pretul cel mai mare, neaparat superior celui la care ati cumparat. La fel e si raportul Back/Lay: ca un curs de vanzare/cumparare la o valuta.

La tranzactiile cu evenimente sportive, cine vinde un pariu (LAY) crede ca el NU va iesi si va castiga astfel miza pusa la bataie. Cine cumpara un pariu (BACK) crede ca acel pariu va iesi si va castiga astfel si miza pusa la bataie si profitul dinainte hotarat (miza inmultita cu cota). Se poate sa vi se para complicate cele doua concepte legate, de vanzare si cumparare, pentru ca aparent la Betfair ele sunt inversate: cand faceti Back => practic cumparati, si cand faceti Lay, vindeti. Dar clarificarea logica este urmatoarea: cand faceti Back, va cumparati profitul (si va intereseaza sa va cumparati cat mai mult), si cand faceti Lay vindeti profit altcuiva (si deci va intereseaza sa vindeti altora cat mai putin din profitul vostru).

Deci, de ce facem Lay?
Facem Lay pentru a obtine un green book, adica profit independent de rezultatul final. Facem Lay la pariul la care am facut Back, sau la cel la care urmeaza sa facem Back. Ordinea este data de tipul de pariu si de cum curge jocul. Sunt cateva strategii si le voi expune in materialele imediat urmatoare.

Unul din avantajele Betfair este acesta al pariului la acoperire, sau la doua capete: pariati ca ceva se intampla, si apoi pariati ca acelasi ceva nu se intampla. Spre deosebire de casele de pariuri online, unde jocul la doua capete prin doua pariuri opuse va blocheaza ambele mize pana la terminarea meciului si dupa deciderea pariurilor, la Betfair cele doua pariuri se anuleaza reciproc in mod instantaneu: ati pariat 10$ pe egal, apoi alti 10$ ca NU iese egal, si ati recuperat mizele: balanta contului va ramane intacta, urmand ca la finalul meciului sa se adauge doar profitul (sau sa vi se scada pierderea). Acest lucru este extrem de practic atunci cand brusc dam de un pariu mai profitabil dar nu mai avem bani in cont caci sunt blocati cu vreun Back sau Lay pe vreun meci: punand si pariul pereche ne eliberam miza blocata (chiar daca sacrificam din profit). Miza pariului pereche practic se deduce din miza (+castigul) pariului initial, si de aici deblocarea. Iata deci profitabilitatea trading-ului cu pariuri sportive la Betfair: pariezi, te acoperi, si mergi mai departe cu aceeasi banca. Profitul se depune, putin dar sigur.

Regula de aur este insa numai una la Betfair, si nu ma sfiesc sa o repet oridecate ori am ocazia: cota la care faceti Lay trebuie sa fie MAI MICA decat cea la care faceti Back. Sa dati altora cat mai putin din profitul pe care vi l-ati cumparat. Un alt mod de a spune sa cumperi ieftin si sa vinzi scump.

Cine castiga la Betfair?
Castiga cei care au pariat simplu (fara acoperire) si le-a iesit pariul. Pana aici, nimic special, la fel este si la casele de pariuri online sau offline.
La Betfair castiga si cel care a anticipat corect “directia din care sufla vantul”, chiar si pentru o mica parte dintr-un meci. Doua exemple:
- tenis. Cotele in piata se schimba in functie de scorul la ghemuri. Favoritul are cota mai mare inainte sa vina la serva (pentru ca apare riscul sa nu isi ia ghemul pe serviciu), si cota mai mica dupa ce si-a castigat ghemul pe serviciul lui. Diferenta genereaza profit.
- fotbal. Favoritul intr-un meci are cota mai mica dupa ce inscrie primul gol din meci. Diferenta dintre cota de start si cota de dupa gol este tabloul clasic de green booking.

Cine pierde la Betfair?
Pierd cei care au pus un pariu fara acoperire si pariul nu a iesit.
Pierd cei care au facut Back pe favoriti si favoritii nu transeaza meciul de partea lor (cota lor se mentine mare, iar pariorul nu mai poate sa se acopere cu profit).

La Betfair, mai apare o categorie speciala de castigatori si pierzatori: castiga cei care au reusit sa paseze riscul pierderii altora, si pierd cei care nu mai reusesc sa faca acelasi lucru si raman cu bolovanul legat de gat. Cum asa?

Luam un caz concret din fotbal: un meci de tipul Steaua – FC Brasov. Meciul incepe de la 0-0, Steaua e favorita pe hartie. Dan face Back pe Steaua solist la pauza, cota 1.80, sa spunem. Asteapta ca Steaua sa inscrie, iar cota respectiva sa scada (pentru a face green booking). Steaua chiar face 1-0, si Dan se acopera: a facut Back la 1.80, cand cota la Lay era 1.85 (exemplu virtual) iar dupa gol cota de Back pentru Steaua solist la pauza scade la 1.40, iar cea de Lay la 1.45. Desi Steaua conduce cu 1-0, Dan face Lay la 1.45, sa nu aiba dureri de cap, practic oferind altcuiva ocazia sa faca Back la 1.45 acum. Astfel, Dan a pasat riscul ca Steaua sa nu castige la pauza altcuiva. Lui Alex, spre exemplu. El tocmai a comutat pe meci, vede ca Steaua are 1-0 in min.25, domina, si crede ca asa ramane pana la pauza. Alex face Back la 1.45 acceptand practic Lay-ul lui Dan. Acum Alex asteapta sa mai scada cota fie cu trecerea timpului, fie sa mai dea Steaua un gol. In minutul 35 e tot 1-0, cota a scazut la 1.18/1.22 deja, si Alex se acopera cu profit, facand Lay la 1.22. Lay-ul lui Alex inseamna Back-ul lui George: George este cel care in minutul 35 la scorul de 1-0 isi asuma acum riscul. Face Back la 1.22, si spera ca Steaua sa nu fie egalata, sa mai dea un gol, sau in orice caz perechea de cote sa scada ca sa se acopere si el (ca sa fie sigur ca nu pierde banii mizati). Sa zicem ca in minutul 40 Brasov egaleaza, cotele nu au scazut iar George nu s-a acoperit. La pauza e 1-1. Observati doi castigatori: Dan si Alex. Si un pierzator, George, care a preluat riscul si nu l-a mai putut pasa la altcineva, acoperindu-se. Deci, castiga cei care profita de unele momente ale jocului si paseaza riscul rezultatului nefavorabil altora in timp util.

Socotind miza de 10$, Dan a facut profit 10$ x 1.80 = 18$. Minus diferenta de la Lay 10$ x 1.45 = 14.50$, deci diferenta este 3.50$, minus 5% comision Betfair: 3.33$.

Cu aceiasi 10$, Alex a jucat cotele 1.45 si 1.22. Profitul lui este 14.50$-12.20$ = 2.30$, din care se scade comisionul si raman 2.19$.


George a pierdut miza 10$. George a fost veriga slaba din lantul pariorilor, si pleaca acasa fara niciun ban.

Observati inca ceva esential, si cu asta inchei: nu cota pe care o jucati determina valoarea profitului, ci diferenta dintre cota de Back si cea de Lay. Puteti juca un Back la 3.45 urmat de un Lay la 3.35, si sa aveti profit mai mic cu aceeasi miza de 10$, decat daca jucati cei 10$ sa zicem la perechea de cote 2.00/1.40. In primul caz aveti un castig de 0.95$ iar, in cazul al doilea, desi cotele sunt mai mici, castigul este sensibil mai mare: 6.65$. Din acelasi numar de click-uri.

Succes la trading, ne recitim curand, cu strategii Betfair!In loc de introducere

Autor - Toro - Thursday, October 27, 2011
Sunt Toro, cunoscut si sub apelativul lung Torontezu, si va felicit ca ati dat clic in aceasta sectiune de pe vetbets, sa imi cititi strategiile. De ce va felicit? Nu pentru ca strategiile mele de castig sunt cele mai bune din lume, ci pentru ca daca ati facut primul pas sa le cititi inseamna ca am si eu o mica sansa sa scrieti un comentariu despre ele, sa le sustineti sau sa le amendati, si astfel sa imi vina o alta idee mie prin care sa castig si mai mult pe viitor. Sunt un egoist generos. Ma gandesc cum sa castig bani din evenimentele sportive, si norocul e ca sunt si generos in ceea ce gandesc - impart cu voi stiinta mea.

Sunt uneori un lup moralist. Si nu ma feresc sa o declar. Voi spune intotdeauna ca lacomia proprie este dusmanul numarul unu in materie de pariuri, si totodata voi cadea si eu in pacatul de a pune si al 5-lea meci pe un bilet in care am spus ca nu pun mai mult de 4. Pentru ca sunt om. Si omul e supus greselii. Aceasta sectiune a website-ului Veteranilor este conceputa special ca sa imi diminueze mie, si voua, lacomia. De vindecat, eu personal ma voi vindeca probabil abia dupa ce colegul meu Madess isi va cumpara prima insula din castiguri. Voi, nu stiu, fiecare doarme asa cum isi asterne. Dar eu cel putin am o sansa in plus sa ma vindec daca citesc cat mai des regulile pe care eu insumi le astern pe hartie. Vetbets este locul potrivit pentru asa ceva.

Pentru cei ce nu ati parcurs inca Lectiile mele si ale colegilor mei veterani, de pe Vetbets, va rog sa o faceti. Povestim acolo o gramada de lucruri interesante, atat pentru cei care abia stiu sa scrie cu creta, cat si pentru cei care au luat cu brio deja examenele date cu unele case de pariuri. Vorbim despre Betfair, despre cum se intocmesc cotele, cum sa pariem si cum sa nu pariem. Ca la scoala, punem pe hartie un mic set de reguli pe care le-am gasit pana la aceasta ora universal valabile.

Aici, la Tabla, detaliem acele reguli si construim o strategie de castig pe baza lor. Si ca sa nu mai pierdem vremea, am sa va spun, in loc de introducere, ca prima strategie pe care v-o propun este poate si cea mai importanta: sa va treziti in fiecare dimineata cu un decalog de legi de la care sa nu va abateti. Acestea le-am scris de curand pe un forum, intr-o forma metaforica, astfel:
VETERANII au invatat mai intai sa porneasca un calculator. Au jucat la pronosport dandu-si coate cu chibitzii din Cismigiu, Mehala, de langa Cazino sau Copou. Apoi, cand a fost vemea sa mearga la scoala, au citit regulile statisticii, teoria probabilitatilor si matematicile superioare. Dupa liceu, unora le-a placut C++ul, altora AH-ul. Indiferent unde s-au dus si de pe unde i-a reunit karma pariorilor, VETERANII citesc, filtreaza, si se pun in pielea bookmakerilor, descoperind cotele (dez)umflate. artificial pe post de momeli. Ei fug de tot ce este clasic, si pun ouale in cat mai multe cosuri. Un AH sta bine langa un Lincecum, iar Rooney da gol linistit cand e la bratz cu un inter stanga pe semicerc. Ei ies periodic la tabla, sunt ascultati si iau note pe lectiile nefacute. Iau creta sau pixul si nu se sfiesc sa-si scrie de 10 ori in minte Decalogul zilnic inainte de culcare. Sa nu pariezi numai 1X2-uri. Sa nu joci amicale si cupe. Sa nu marturisesti stramb impotriva motivatiei si formei de moment. Sa nu iti faci bilet cioplit din ciurucuri date de altii carevasazica sa nu poftesti la cota altuia, daca nu ai cercetat-o temeinic. Sa nu pariezi din impuls. Sa nu intri la recuperari. Sa nu injuri pe cel ce serveste si pierde un meci. Sa nu lingi acolo unde ai scuipat o cota de peste 4.50. Sa nu uiti ca orice under/over e relativ si, in fine, adu-ti aminte de ziua de odihna caci nu e bine sa pariezi in fiecare zi.
Cred ca am fost foarte clar pentru cei cu studii ultra-superioare, acum sa detaliez si pentru noi astia mai din popor:
1. Exista intr-un eveniment sportiv o sumedenie de pariuri care sunt mult mai usor detectabile decat banalul 1X2. Trebuie sa va faceti viata usoara si nu grea, iar cand un meci este de 1X2, nu inseamna ca nu ne este de folos, inseamna ca alte lucruri sunt de cautat.
2. Toate regulile noastre si toata stiinta noastra in materie de pariuri se anuleaza in meciuri amicale si de cupa (fotbal), intrucat outsiderii pot fi castigatori, sau rezultatul final si numarul de goluri cade in plan secundar.
3. Eu, cand analizez un meci, ma ghidez mai mult dupa forma de moment, lotul valid la momentul meciului, decat dupa numele echipei. Marii favoriti fac egaluri mari cu echipe mici, iar echipele mici sunt in stare de jocuri mari.
4. Orice site care ofera predictii trebuie analizat prin prisma istoricului reusitelor. Orice predictie gasita sau oferita de cineva trebuie filtrata si analizata. Atata timp cat sunt banii mei in joc, nu am voie sa ii las pe altii sa decida asupra lor.
5. Multi pariaza din impuls, fie orbiti de oferta bogata, fie orbiti de o cota mai mare la un combo. Evenimentele sportive, meciurile, trebuie structurate pe categorii de risc. Un pariu riscant asociat cu alte 3 catalogate deja ca fiind mai putin riscante va diminua sansa de succes a intregului bilet. A stapani lacomia proprie inseamna a castiga. Impulsul nu are nimic de-a face cu stiinta si cu castigurile. Un pariu pus din impuls nu va avea niciodata sanse de reusita mai mari de 50%.
6. Cuvantul “recuperare” ar trebui probabil sters din dictionarul oricarui parior sau trader. Cand pierdem un pariu, cautam imediat altceva sa jucam, iar impulsul isi face de lucru. Faptul ca noi “jucam la recuperare” nu va impulsiona si echipele pe care le jucam sa castige. Ele vor juca la fel si daca noi facem recuperari si daca nu facem, si daca jucam 1$ pe ele sau 1000$. Ideea de “recuperare” este numai in mintea unui parior care a pierdut si cauta sa piarda din nou.
7. Am mai spus-o si in ghidul pentru tenis live de la Lectii. Cu stiinta proprie veti reusi sa evitati meciurile suspecte, jucatorii care joaca intr-un meci suspect. Si jucand restul evenimentelor reduceti procentul de pariuri pierdute, iar cele pierdute vor fi pierdute doar pe o analiza superficiala. Eu dupa un pariu pierdut trag linie, si mai adaug o observatie legata de echipa/jucatorul respectiv. Imi invat lectia. Uneori insa, uit repede, deh.
8. Exista meciuri usoare si meciuri grele. Exista cote umflate artificial ca sa induca in eroare publicul, si cote reale. Cotele de 4.50 (egaluri ale favoritelor) pot iesi des. Daca nu ies, nu e capatul lumii. De aceea cotele mari se joaca in sistem single.
9. La tenis, un ghem se poate pierde foarte usor. La fotbal, uneori e foarte greu sa inscrii un gol. Strategiile jucatorilor si ale echipelor se schimba pe parcursul meciului, asadar daca intr-o repriza s-au dat 3 goluri, nu e obligatoriu ca over 4.5 sa si iasa. Un jucator de tenis daca vrea sa serveasca primul in setul urmator, sigur va face tot ce poate ca adversarul sa castige ultimul ghem din setul current. Acel ghem poate conta la over/under.
10. Da, exista o zi de pauza la pariuri, atunci cand suntem in criza de inspiratie sau de timp pentru analize. Exista chiar saptamani de pauza, sau chiar luni, intre sezoane. Cotele nu se sfarsesc astazi, iar soarele rasare si maine. A nu juca o zi nimic nu inseamna ratarea celor 1201 cote din ziua respectiva sau a doua ponturi auzite in vecini. Inseamna conservarea bancii si a neuronilor de serviciu.

Cu aceste reguli pornim la drum pe Vetbets sa identificam strategiile care ne aduc pe plus la sfarsitul zilei. Va doresc succes!


1